DEGES

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Deutsche Einheit Fernstraßenplanungs- und -bau GmbH, afgekort DEGES, is een projectmanagementbedrijf in Duitsland.[1]

Organisatie

DEGES is een bedrijf waarin zowel de federale regering als de regeringen van diverse deelstaten aandeelhouder in zijn. Het hoofdkantoor staat in Berlin, maar er zijn ook regionale kantoren. In de staten zijn diverse filialen van DEGES opgericht.

Taken

DEGES is een projectmanagement organisatie, en is verantwoordelijk voor de planvorming en projectmanagement van in uitvoering zijnde projecten. DEGES is in staat om de procedures voor wegenprojecten uit te voeren en doet dit doorgaans veel sneller, efficiënter en met minder fouten en vertragingen dan de staten dat doen. DEGES voert alleen het projectmanagement van wegenprojecten uit. Spoorprojecten van de VDE vielen tussen 1991 en 2000 onder de Planungsgesellschaft Bahnbau Deutsche Einheit (PBDE). DEGES is in de loop der jaren verantwoordelijk geweest voor de uitvoering van tientallen miljarden euro's aan wegenprojecten.

Geschiedenis

DEGES is op 7 oktober 1991 opgericht om de Verkehrsprojekte Deutsche Einheit (VDE) te plannen. De aandeelhouders waren oorspronkelijk de federale regering en de 5 nieuwe staten die na de hereniging van Duitsland ontstonden. Oorspronkelijk was Rhein-Main-Donau AG ook een aandeelhouder, maar verkocht zijn aandeel in 1995. DEGES was oorspronkelijk alleen gericht op het plannen en uitvoeren van de VDE-projecten in de 5 oostelijke staten die voorheen tot de DDR behoorden. Nadat deze projecten gereed kwamen nam DEGES meer taken over van westelijke staten, die kampen met ernstige personeelstekorten en inefficiëntie. Hamburg richtte in 2007 een DEGES-onderdeel op, Schleswig-Holstein volgde in 2008, Bremen in 2009, Hessen in 2010 en in 2014 volgden Baden-Württemberg, Berlin en Nordrhein-Westfalen. Hiermee was DEGES in bijna alle staten vertegenwoordigd. Het was gepland om DEGES in 2020 op te laten gaan in Die Autobahn GmbH des Bundes, maar is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Referenties