DEx6 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DEx6
Begin Brăila
Einde Galați
Lengte 11 km
Route

DEx8

Galați (DN2B)

De DEx6 is een in aanbouw zijnde drum expres in Roemenië. De weg vormt een korte verbinding tussen de steden Brăila en Galați in Oost-Roemenië. De weg is 11 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DEx6 is een dubbelbaans weg maar heeft geen ongelijkvloerse aansluitingen. De weg voert vanaf een rotonde-aansluiting op de DEx8 aan de noordkant van de stad Brăila en verloopt door vlakke steppe parallel aan de rivier de Donau noordwaarts tot de stad Galați, waar het vlak voor de stad de rivier de Siret oversteekt. De DEx6 eindigt bij de kolossale staalfabriek van Galați op de DN2B.

Geschiedenis

Galați is van oudsher één van de belangrijkste industriesteden van Zuidoost-Europa, vanwege de aanwezigheid van een kolossale staalfabriek, dat één van de grootste individuele industriecomplexen in de Europese Unie is. Brăila en Galați is ook het grootste stedenpaar in de EU waar geen hoogwaardige wegverbinding tussen was. Brăila was op dat moment een stad met 180.000 inwoners en Galați had 250.000 inwoners.

Toekomst

Het contract voor de bouw werd op 15 april 2021 getekend.[1] De bouw van de autoweg valt samen met de bouw van de nabijgelegen brug over de Donau bij Brăila, onderdeel van de DEx8 waar de DEx6 op aan sluit bij de stad Brăila. Het project moet medio 2023 worden opgeleverd.[2]

Referenties

Autostrăzi en drumuri expres in Roemenië