DN10 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN10
Begin Hărman
Einde Buzău
Lengte 128 km
Route

Hărman

Buzău

De DN10 is een drum naţional in Roemenië. De weg verloopt vanaf Hărman aan de DN11 tot aan de stad Buzău. In een wat grotere context verbindt het de steden Braşov en Buzău. Het routenummer is opvallend omdat wegnummers in Roemenië doorgaans niet op een 0 eindigen. De route is 128 kilometer lang en loopt grotendeels door de Oostelijke Karpaten.

Routebeschrijving

Vlakbij het stadje Hărman takt de DN10 van de DN11 af via een ongelijkvloerse kruising. De DN11 verbindt het nabijgelegen Braşov met Bacău in het noordoosten. De weg verloopt in eerste instantie nog door de vlakke Transsylvanische hoogvlakte, maar bereikt al snel de eerste uitlopers van de Oostelijke Karpaten. Deze overgang gaat vrij abrupt van vlak kaal land tot steile beboste hellingen. Ondanks de mindere functie van de weg is deze wel in goede staat. Men bereikt na een kilometer of 25 de 838 meter hoge Predeluş pas. In de omgeving liggen bergtoppen van 1.200 tot 2.000 meter. Van een steile bergpas met haarspeldbochten is echter geen sprake.

Men bereikt dan een kleine hoogvlakte waarna de weg langs de rivier de Buzău naar het zuidoosten loopt. Er liggen af en toe wat dorpjes langs de weg, maar geen grote bebouwingshoeveelheden. Het dal versmalt zich dan aanzienlijk en is niet veel breder dan de rivier zelf. Men komt dan langs een stuwmeer, het Lacul Siriu. Bij de stuwdam daalt men aanzienlijk via een paar haarspeldbochten. Hierna volgen weer wat meer dorpen. Dit is duidelijk de zonnezijde van de Karpaten, want het landschap is aanzienlijk droger en doet mediterraans aan. De weg is niet overdreven breed, maar goed. Wel is er regelmatig lintbebouwing. De weg voert soms door dichte bossen, maar loopt nooit ver van de rivier. Vlakbij de weg ligt een toeristische attractie, de moddervulkanen van Buzău. Hier verlaat men ook het gebergte en komt men in de vlakte van Muntenië. De weg komt dan vanuit het westen de stad Buzău binnen en eindigt dan bij de kruising met de DN2, de weg van Bucureşti naar Suceava.

Geschiedenis

Aan de DN10 zijn weinig grote aanpassingen uitgevoerd. De grootste verlegging was ter hoogte van het stuwmeer van Siriu aan de oostzijde van de Karpaten. De bouw hiervan startte in 1982 maar het duurde tot 1994 voordat het in gebruik genomen werd. Voor de bouw van de stuwdam en het meer moest de DN10 verlegd worden naar een route hoger op de hellingen, dit deel is echter niet hoogwaardig uitgebouwd en behoorlijk bochtig.

De DN10 is in theorie een belangrijke weg, als directe verbinding tussen twee steden met meer dan 100.000 inwoners, Braşov en Buzău. De weg is echter tijdrovend om te rijden, grote delen zijn erg bochtig en aan de oostkant van de Karpaten voert de weg vrijwel continu door bebouwde kommen, terwijl er geen enkele rondweg is aangelegd.

Referenties


Drumuri Naționales in Roemenië