DN11 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN11
Begin Braşov
Einde Bacău
Lengte 171 km
Route

Braşov

Târgu Secuiesc

Oneşti

Bacău

De DN11 is een drum naţional in Roemenië. De weg verbindt de steden Braşov en Bacău in het midden van het land. De weg verloopt richting het noordoosten door de Oostelijke Karpaten en is 171 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint bij het oude centrum van Braşov, een grotere stad aan de voet van de Zuidelijke Karpaten. Men kruist hier de DN1, de weg van Bucureşti naar Sibiu. De weg telt hier 4 rijstroken zonder middenafscheiding en loopt richting het noordoosten, de Transsylvanische Hoogvlakte op. Bij het dorp Hărman slaat de DN10 af via een ongelijkvloerse kruising richting Buzău in het zuidoosten. De weg versmalt dan naar één rijstrook per richting en bij Chichiş takt de DN12 richting het noorden af, naar Sfântu Gheorghe en Miercurea-Ciuc, twee regiostadjes.

Men vervolgt de route over het vlakke gebied, maar naar het noorden, zuiden en oosten zijn de gebergtes van de Oostelijke Karpaten zichtbaar. Men komt af en toe door dorpjes, maar veel groter dan een paar straten zijn die veelal niet. Een wat grotere plaats waar men doorheen moet is Târgu Secuiesc. Hier slaat de DN11B af naar Miercurea-Ciuc in het noorden. Na Lemnia bereikt men het gebergte en stijgt de weg flink, waarbij er ook kruipstroken zijn. Men komt over de 866 meter hoge Oituz pas. Via een serie haarspeldbochten daalt men dan weer naar het dal van de rivier de Oituz. Men komt dan door een dichtbebost berggebied met toppen tot 1.600 meter. De weg is over het algemeen van goede kwaliteit, en het landschap is mooi.

Na het stadje Oituz verlaat men het hogere gebergte en komt men in een wat vlakker gebied. Daarna bereikt men het grotere plaatsje Oneşti, waar ook 4 rijstroken liggen. Men kruist in Oneşti twee DN-wegen, de DN11A die naar Adjud in het oosten loopt, en de DN12A die via een afgelegen berggebied terug loopt naar Miercurea-Ciuc. De DN11 buigt dan af naar het noorden langs de rivier de Tazlău. Men komt dan nog door een beboste heuvelrug. De weg is hier ook van goede kwaliteit. Daarna bereikt men de 134.000 inwoners tellende stad Bacău. De weg loopt dan min of meer dood op het treinstation, maar er is een rondweg die naar de DN2 leidt, de grote weg vanaf Bucureşti naar Suceava.

Geschiedenis

Al voor 2005 is het eerste deel vanuit Braşov tot de aansluiting met de DN10 naar vier rijstroken verbreed. Dit is mogelijk al in de jaren '70 aangelegd.

Op 3 september 2020 is de zuidwestelijke rondweg van Bacău opengesteld, die een verbinding vormt tussen de DN11 en DN2.[1]

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië