DN13 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN13
Begin Braşov
Einde Târgu Mureş
Lengte 163 km
Route

Braşov

Sighişoara

Târgu Mureş

De DN13 is een drum naţional in Roemenië. De weg verbindt de grotere steden Braşov en Târgu Mureş in het midden van het land. De weg volgt ruwweg een noordwestelijke richting vanaf Braşov. De route is 163 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN13 bij Chendu.

De weg begint bij het oude centrum van Braşov, een grotere stad met 285.000 inwoners. Men kruist hier de DN1, de hoofdweg vanaf Boekarest naar Sibiu. Er is één ongelijkvloerse kruising op de route in Braşov. De weg loopt dan naar het noorden, de Transsylvanische hoogvlakte op. Dit is tevens de E60, en dus een belangrijke weg, met redelijk tot goed wegdek. Het landschap is hier glooiend met weinig bomen. Wel liggen er een aantal heuvelruggen tot 1.100 meter rondom de route. Via een paar haarspeldbochten gaat men over de 620 meter hoge Bogata pas. Hier liggen 2+1 rijstroken met een extra rijstrook in de klimrichting. Daarna volgt een dichtbebost gebied. Er liggen veel gerestaureerde kastelen en kerken langs de route. Dit is een gebied waar nog redelijk wat Duitsers wonen.

Men bereikt dan het stadje Sighişoara, welke een toeristisch stadje is. Men moet er wel dwars doorheen, maar het kan een leuk rustpunt zijn. Direct na Sighişoara slaat de DN13 af naar het noorden, de DN14 gaat rechtdoor richting Sibiu. De weg loopt naar het noorden door heuvelachtig gebied. In het dorp Bălăuşeri kruist men de DN13A, die naar Miercurea-Ciuc in het oosten loopt. Af en toe moet men wat hoogteverschil overwinnen, dit gaat met lange ruime bochten. Men bereikt dan het einddoel van de DN13, de 146.000 inwoners tellende stad Târgu Mureş, waar een aansluiting is op de A3.

Geschiedenis

Aan de DN13 zijn weinig upgrades uitgevoerd. Omstreeks 2002 is bij Rupea een rondweg aangelegd. In de tweede helft van de jaren 2000 is de DN13 in het noorden van Braşov over ongeveer 5 kilometer naar vier rijstroken verbreed. Verdere upgrades werden niet nodig geacht omdat gepland was dat de A3 vrij spoedig gereed zou komen als autosnelweg tussen Braşov en Târgu Mureş. Dit plan is echter niet tot stand gekomen, waardoor de DN13 een relatief matige weg is voor lange-afstandsverkeer, alhoewel het niet door zo enorm veel bebouwde kommen voert als sommige andere nationale wegen in Roemenië.

Op 17 oktober 2022 is de bouw van de 13 kilometer lange noordoostelijke bypass van Sighișoara gegund.[1] De bypass is in december 2025 geopend.

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië