DN15 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN15
Begin Turda
Einde Bacău
Lengte 328 km
Route

Turda

Târgu Mureş

Topliţa

Piatra Neamţ

Bacău

De DN15 is een drum naţional in Roemenië. De weg vormt een oost-westverbinding in het noorden van Centraal-Roemenië en verloopt vanaf Turda vlakbij Cluj-Napoca tot aan de stad Bacău. Het gedeelte tussen Topliţa en Piatra Neamţ is een secundaire route door de Oostelijke Karpaten. De rest van de route is een belangrijker hoofdweg. De route is 328 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in Turda, een klein stadje even ten zuiden van Cluj-Napoca. Hier begint de route aan de DN1, de weg van Sibiu naar Cluj-Napoca en Oradea. De weg passeert hierna vrij veel dorpen op weg naar Târgu Mureş. Na een kilometer of 20 loopt de weg parallel aan de rivier de Mureş, een redelijk belangrijke rivier. Men komt hier over de redelijk kale Transsylvanische Hoogvlakte, en hoge bergketens liggen hier nog niet in de buurt. Bij Iernut eindigt de DN14A, die vanuit Mediaş komt. Daarna draait de weg wat naar het noordoosten. Langs de weg ligt het Târgu Mureş International Airport, wat niet veel meer is dan één landingsbaan en een kleine terminal. Men bereikt niet ver daarna de stad Târgu Mureş zelf, waar een grote energiecentrale langs de weg staat. Men moet bij gebrek aan een rondweg dwars door het centrum van deze stad, maar vanaf 2013 moet de route tussen Turda en Târgu Mureş vervangen zijn door de aanleg van de snelweg A3. In Târgu Mureş kruist men de DN13, de weg naar Sighişoara. Târgu Mureş is een toeristisch stadje met een aantal oude gerestaureerde gebouwen.

Na Târgu Mureş draait de weg verder naar het noorden en komt men in een wat heuvelachtiger gebied. Men komt weer door vrij veel dorpen die vrijwel allemaal een gerestaureerde kerk of kasteel hebben. In het kleine stadje Reghin eindigt de DN16, die vanuit Cluj-Napoca komt. De weg volgt daarna nog steeds de rivier de Mureş. In de verte worden de eerste bergketens van de Oostelijke Karpaten zichtbaar. De wegkwaliteit is hier niet meer dan redelijk. Vanaf Deda gaat men dan vrij abrupt de bergen in, met toppen tot 2.100 meter. Het dal van de Mureş breekt hier door de Karpaten heen en men bereikt dan een tweede hoogvlakte, die wat hoger ligt. In Topliţa slaat de DN12 af naar het zuiden richting Braşov, en gaat de DN15 via een meer secundaire route de bergen in richting Piatra Neamţ.

Men stijgt via een aantal haarspeldbochten naar de 1106 meter hoge Creangapas. Daarna moet men weer stevig dalen. De weg loopt door bergachtig en dichtbebost gebied naar het oosten, hier zijn stukken minder dorpjes dan op de hoogvlakte. De weg is van redelijke kwaliteit, maar door het bergachtige terrein is rijden hier wel een tijdrovende zaak. In dit gebied zijn ook amper kruisende wegen. Men bereikt dan het stuwmeer Lacul Montelui, waar men helemaal omheen moet. Men kruist hier de DN17B, die naar Vatra Dornei in het noordwesten loopt, en de DN15B, die naar Târgu Neamţ in het oosten loopt. De DN15 zelf buigt naar het zuidoosten af. Via een brug steekt men het noordelijkste puntje van het meer over. Het landschap rondom het meer is wel erg mooi, met een nationaal park, met toppen tot 1.900 meter. De DN15 is ook hier van redelijke kwaliteit, maar geen snelle route gezien het terrein. In Bicaz slaat de DN12C af naar Gheorgheni in het westen. De DN15 zelf loopt dan naar het oosten richting Piatra Neamţ. De weg loopt dan parallel aan de rivier de Bistriţa, en men rijdt langzaam de Oostelijke Karpaten uit, de vlakkere streek Moldavië in. Men bereikt dan de 105.000 inwoners tellende stad Piatra Neamţ, die als één van de mooiste steden van Roemenië wordt gezien.

Men moet wel dwars door Piatra Neamţ, maar het is een goede reden voor een pauze onderweg. Door de steile heuvels en bergen rondom is er geen ruimte voor een rondweg. De DN15 kruist hier de DN15D, die naar Roman in het oosten loopt. De DN15 zelf draait naar het zuidoosten met 2x2 rijstroken zonder middenberm. Wel is er een ongelijkvloerse kruising in Piatra Neamţ. Men komt door een wat dichter bevolkte streek met veel dorpen op de route. De weg loopt dan min of meer parallel aan de voet van de Oostelijke Karpaten naar het zuidoosten. Men komt dan de grotere stad Bacău vanuit het noordwesten binnen. Men kan dan andere routes kiezen, zoals de DN2 naar Suceava en Bucureşti, of de DN11 naar Braşov. Tevens kruist men hier twee secundaire wegen; de DN2F naar Vaslui aan de Moldavische grens, en de DN2G naar Comăneşti in de Oostelijke Karpaten.

Geschiedenis

In de jaren '50 werd de stuwdam van Bicaz aangelegd, die het grootste stuwmeer in Roemenië creëerde. Hiervoor is de DN15 over een grote afstand verlegd over de nieuwe oevers, de weg werd daarmee een stuk langer en bochtiger.

Elders is de DN15 nergens opgewaardeerd. Opvallend is ook het oostelijke deel tussen Piatra Neamț en Bacău dat vrijwel continu door bebouwde kommen voert en nergens is opgewaardeerd.

Tussen maart 2011 en zomer 2013 is 40 kilometer van de DN15 tussen Târgu Mureş en Reghin gemoderniseerd.[1] Het westelijk deel van de DN15 tussen Turda en Târgu Mureş is vervangen door de A3.

Toekomst

Het is gepland om de DN15 tussen Bacău en Piatra Neamț te vervangen door een 52,1 kilometer lange drum expres.[2]

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië