DN1C (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN1C
Begin Cluj-Napoca
Einde Halmeu
Lengte 206 km
Route

Cluj Napoca

Apahida

Dej

Baia Mare

Livada

Halmeu

De DN1C is een drum naţional in Roemenië, gelegen in het noordwesten van het land. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de stad Cluj Napoca via Dej naar Halmeu, bij de grens met Oekraïne. De weg is 206 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN1C begint in het centrum van de stad Cluj Napoca als een 2x2 weg de stad uit, richting het vliegveld van Cluj. Hier kruist men de DN1N, de nieuwe zuidoostelijke randweg van Cluj Napoca. In het centrum van Cluj Napoca eindigt de DN1F vanuit Zalău en ook de DN1 loopt door het centrum van de stad. De DN1C verloopt noord-oostwaarts naar de stad Dej. De weg heeft hier aan beide kanten een langzaam verkeerstrook, maar wordt in de praktijk gebruikt als tweede rijstrook wat gevaarlijke situaties oplevert. Dej is een klein industriestadje met veel oude fabrieken. Bij Dej slaat de DN17 af die via Bistrita naar Suceava loopt. De DN1C voert daarna noordwestwaarts door de groene heuvels van Noord-Transsylvanië. Bij Rastoci slaat de DN1H af, richting Jibou. De weg voert verder noordwaarts richting de grote industriestad Baia Mare. Om de DN1C te volgen, hoeft men niet door het centrum van de stad, er ligt een bypass ten westen van Baia Mare. Richting het oosten slaat de DN18 af richting Sighetu Marmației. Bij Livada kruist men de DN19, die richring het westen naar Satu Mare loopt en richting het oosten via Negrești-Oaș naar Sighetu Marmației. De DN1C loopt verder naar het noorden riching de Oekraïense grens bij het dorp Halmeu, waar de weg overgaat in de Oekraïense M26.

Geschiedenis

De DN1C is vanaf 2000 verschillende fase's heraangelegd. Als eerst tussen Cluj en Dej. Daar begonnen de werken op 26 oktober 2004 en eindigden op 23 november 2007.[1] Dit is het enige wegvak waar er een langzaam verkeer strook is toegepast. Tussen Dej en Baia Mare zijn de werken begonnen op 3 januari 2011.[2] Tussen Baia Mare en Halmeu zijn de werken ook begonnen op 3 januari 2011 en waren in 2013 voltooid.[3]

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië