DN1F (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN1F
Begin Cluj-Napoca
Einde Urziceni
Lengte 178 km
Route

Cluj-Napoca

Zimbor

Zalău

Tășnad

Carei

Urziceni

De DN1F is een drum național in Roemenië. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordwesten van het land, vanaf Cluj-Napoca via Zalău en Carei naar de grens met Hongarije bij Urziceni. De DN1F is 178 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN1F begint in Cluj-Napoca en verloopt eerst parallel aan de DN1 westwaarts, later noordwestwaarts over een lage bergpas. De A3 verloopt parallel aan de DN1F. Het gebied is behoorlijk heuvelachtig met beboste hellingen en open valleien. De DN1F voert dan door de stad Zalău, de grootste plaats op de route buiten Cluj-Napoca. Vlak voor Zalău bevindt zich een ruim 600 meter hoge bergpas. Vanaf Zalău buigt de A3 af naar het westen terwijl de DN1F verder noordwestwaarts.

Het terrein wordt uiteindelijk vlakker, met name na Tășnad is bestaat het landschap uit vlakke steppe. De weg voert dan nog door het stadje Carei, dat een regionaal knooppunt is waar men de DN19 kruist. Niet ver na Carei volgt de grens met Hongarije bij Urziceni, vanwaar een secundaire weg in Hongarije verder gaat naar Mátészalka.

Geschiedenis

De DN1F is van oudsher één van de belangrijkste aftakkingen van de DN1, als verbinding vanaf de DN1 in Cluj-Napoca naar een groot deel van het noordwesten van Roemenië. De E81 is over een aanzienlijk deel van de DN1F geleid van Cluj-Napoca tot Supuru de Sus. Aan de DN1F zijn geen significante upgrades gepleegd, maar vanaf 2021 is de A3 tussen Cluj-Napoca en Zalău parallel aan de DN1F aangelegd.

Referenties


Drumuri Naționales in Roemenië