DN1 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN1
Begin Bucureşti
Einde Borş
Lengte 642 km
Route

Bucureşti

Ploieşti

Braşov

Sibiu

Alba Iulia

Cluj-Napoca

Oradea

Borş (RO/H)

De DN1 is een drum național in Roemenië. De weg verbindt de hoofdstad Boekarest (Bucureşti) met het noordwesten van het land tot de grensovergang bij Borş met Hongarije. De DN1 was van oudsher één van de belangrijkste wegen van het land en voert door diverse grotere steden, zoals Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca en Oradea. De DN1 is 642 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN1 bij Ploieşti.

Bucureşti - Braşov

De DN1 begint aan de noordkant van Boekarest aan de CB, de Centura București, oftewel de ringweg van Bucureşti. Men gaat door de suburb Otopeni, waar de DN1 een expressweg is met 2x3 rijstroken. Daarna volgt de aansluiting met de luchthaven van Bucureşti waarna de weg versmalt naar 2x2 rijstroken. Een middenafscheiding ontbreekt dan ook. De weg voert door een vlak gebied met veel lintbebouwing langs de weg. Echt groot zijn de dorpen niet. Men bereikt dan de 233.000 inwoners tellende industriestad Ploieşti. De stad kent een westelijke bypass die ongelijkvloers is, maar één rijstrook per richting telt. Langs de weg staat een grote olieraffinaderij. In Ploieşti kruist men de DN1B die naar Buzău loopt en de DN72, die naar Târgovişte en Piteşti loopt in het westen. Ook ten noorden van Ploieşti liggen 2x2 rijstroken zonder middenafscheiding. De weg is niet ongelijkvloers, alhoewel sommige belangrijkere aansluitingen ongelijkvloers zijn. In de verte zijn de bergen van de Zuidelijke Karpaten zichtbaar. De DN1 volgt de loop van de rivier de Prahova, in een langzaam smaller wordend dal.

Men komt door Breaza Câmpina, de grootste plaats tussen Ploieşti en Braşov. Het gebied wordt bergachtiger en de weg begint hier al te stijgen. Tot aan Comarnic zijn er 2x2 rijstroken, daarna moet de weg versmallen naar een enkele rijbaan met één rijstrook per richting. Her en der zijn er nog stukken met 2x2 rijstroken. In het stadje Sinaia liggen ook 4 rijstroken. Direct langs de weg liggen bergtoppen tot 1.900 meter, iets verderop reiken ze tot 2.500 meter. Steile bergwanden reiken langs het dal omhoog. Men bereikt het hoogste punt van de weg op ongeveer 975 meter hoogte. Daarna begint de afdaling naar Braşov via een aantal haarspeldbochten. Men bereikt dan vrij plotseling de Transsylvanische hoogvlakte die hier op ruim 600 meter hoogte ligt. De stad Braşov ligt op de overgang van de Zuidelijke Karpaten naar deze hoogvlakte. De weg telt dan weer her en der 2x2 rijstroken. Door een gebrek aan een rondweg moet men dwars door Braşov heen.

Braşov - Sibiu

In Braşov kruist men een aantal belangrijke wegen, zoals de DN11 naar Bacău, de DN13 naar Sighişoara en de DN73 naar Piteşti. In de stad liggen enkele ongelijkvloerse kruisingen en men heeft dan 2x2 rijstroken tot aan Codlea. Men gaat dan verder naar het westen, langs de voet van de Zuidelijke Karpaten. Dit gedeelte van de route is vrij vlak. Men moet wel door een flink aantal dorpen. Men komt dan door het stadje Făgăraş, vanaf waar de rivier de Olt parallel loopt aan de DN1. Naar het zuiden ligt het steile Făgăraşgebergte, met de hoogste bergtop van Roemenië op 2.544 meter hoogte. Deze is vanaf de weg goed zichtbaar. Men kruist dan de DN7C, een secundaire route, die als de spectaculairste van Roemenië geldt, en zich met ruim 2.000 meter hoogte met de hoogste Alpenpassen kan meten. De rivier de Olt die naast de weg stroomt is grotendeels ingedamd met kleine stuwmeertjes. Doordat het hoogteverschil klein is zijn ze niet echt spectaculair. Even voor Sibiu voegt de DN7 uit Piteşti in op de DN1 en zijn beide wegen over zo'n 70 kilometer dubbelgenummerd. De weg telt dan 2x2 rijstroken. In dit gebied wordt de A1 aangelegd. Rondom Sibiu komt een rondweg, maar het verkeer moet nog door de stad heen. Sibiu is een redelijk grote stad met 154.000 inwoners telt. Men kruist hier de DN14, de hoofdweg naar Sighişoara in het noordoosten. De DN1 zelf loopt richting het westen.

Sibiu - Cluj-Napoca

Na Sibiu kent de weg weer één rijstrook per richting en gaat men nog steeds langs de voet van de Zuidelijke Karpaten. Veel hoogteverschillen zijn hier niet en er liggen minder dorpjes langs de weg. Men is hier langzaam gedaald tot zo'n 300 meter hoogte. Bij het dorp Sebeş splitsen de DN1 en DN7 zich, de DN1 slaat naar het noorden af, en de DN7 gaat verder naar Deva en Arad in het westen. De DN1 volgt dan de loop van de rivier de Mureş. Men passeert het stadje Alba Iulia, maar men hoeft er niet doorheen. Vlakbij Galda de Jos kruist men de DN14B, een hoofdverbinding naar Mediaş en Sighişoara in het oosten. Men komt dan door het toeristische stadje Aiud, waar men dwars doorheen moet. Hierna volgen nog een aantal dorpen met lintbebouwing langs de DN1. Het gebied is hier glooiend. Men bereikt dan het stadje Turda, vanwaar de A3 weer gekruist moet worden, aangezien deze een wat noordelijker route volgde dan de DN1. Tussen Turda en Cluj-Napoca liggen weer 2x2 rijstroken zonder middenafscheiding. Men komt wat hoger dan Cluj-Napoca aanrijden en men heeft een goed uitzicht op de stad vanaf de DN1.

Cluj-Napoca - Borş

Rondom Cluj-Napoca ligt nog geen rondweg, maar men hoeft niet dwars door de stad, maar kan door de buitenwijken. Men kruist hier de DN1C die naar Dej in het noorden loopt, en de DN1F die naar Satu Mare in het noordwesten loopt. De DN1 zelf loopt vanaf hier weer naar het westen, richting de stad Oradea. In Cluj ligt een enkele ongelijkvloerse kruising en men passeert door uitgestrekte flatwijken. Na Cluj begint een gebied met veel lintbebouwing langs de weg. Bij Gilau moet men de A3 weer kruisen, die een wat noordelijker route via Zalău naar Oradea gaat volgen. Het gebied waar men doorheen komt is heuvelachtig en bebost. De route van Cluj naar Oradea is vrij lang, zo'n 150 kilometer. Grote plaatsen liggen er niet op de route, hooguit een groot dorp zoals Huedin. Op de route staan veel gerestaureerde kerken. Er volgen dan toch nog een paar scherpe bochten omdat men een lage bergpas over moet. Men komt dan in een breed dal, alhoewel er zowel naar het noorden en zuiden nog steile heuvels zijn. Men bereikt dan de stad Oradea, die 207.000 inwoners telt en één van de meest welvarende steden van Roemenië is. Om de stad ligt een halve rondweg, zodat oost-westverkeer niet door de stad zelf hoeft. Daarna volgen nog een tiental kilometers tot de Hongaarse grens bij Borş, dit gedeelte telt weer 2x2 rijstroken. In Hongarije sluit de DN1 aan op de weg 42, die naar de weg 4 naar Szolnok en Budapest loopt. Men kan ook een wat noordelijkere route via Debrecen nemen, dan heeft men grotendeels een snelweg.

Geschiedenis

De DN1 was van oudsher één van de belangrijkste wegen van Roemenië. Het verbindt een aantal van de grootste steden van het land en is ook een primaire toegangsweg naar de hoofdstad Boekarest. De weg had nog lang een functie voor doorgaand verkeer.

Nadat de A1 tussen Boekarest en Piteşti in 1972 gereed kwam ging het meeste lange-afstandsverkeer door de Karpaten niet meer via Brașov maar via Piteşti naar Sibiu. Daarmee had de DN1 echter nog steeds wel een belangrijke functie voor doorgaand verkeer tussen Boekarest, Ploiești en Brașov, maar wat minder voor verkeer van en naar West-Roemenië.

Renovatie

Zoals de meeste wegen in Roemenië verkeerde de DN1 in de jaren '90 in slechte staat. De weg is vanaf 2005 grootschalig gerenoveerd, het was één van de eerste lange-afstandsroutes in Roemenië die weer in goede staat gebracht was, alhoewel het aantal substantiële upgrades beperkt was.

Tussen 2006 en 21 augustus 2009 is de DN1 tussen Braşov en Şercaia over 46 kilometer gemoderniseerd.[1] Tussen 2006 en 23 juli 2010 is de aansluitende DN1 tussen Şercaia en de grens met het district Sibiu over 41 kilometer gemoderniseerd.[2] Tussen juni 2006 en 30 augustus 2010 is het deel verder naar de stad Sibiu over 32 kilometer gemoderniseerd.[3]

Boekarest - Ploiești - Brașov

Het traject van Boekarest naar het noorden is over wat grotere afstanden naar vier rijstroken zonder rijbaanscheiding verbreed. Tevens bevatten delen vluchtstroken die in de praktijk als 2e rijstrook worden gebruikt, wat nogal eens gevaarlijke situaties oplevert. Vanuit Boekarest is de DN1 deels van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed in 2006.

De DN1 is tussen Boekarest en Ploiești al in of voor de jaren '90 naar een smalle vierstrooks weg verbreed, die echter nog op veel delen door lintbebouwing voert. De westelijke rondweg van de stad Ploiești is al voor 1984 aangelegd en is in 2009 verbreed naar 4 rijstroken. Tegen 1997 was de DN1 tussen Ploiești en Brașov ook grotendeels naar 4 rijstroken verbreed. De DN1 is hierbij echter niet significant gewijzigd qua tracé en mate van ongelijkvloerse kruisingen, de weg voert door een groot aantal bebouwde kommen.

In 2009 is de eerste fase van de rondweg van Brașov opengesteld aan de noordzijde van de stad. In 2014 opende ook de oostelijke ringweg. In 2012 kwam de A3 tussen Boekarest en Ploiești gereed als bypass van de DN1.

Brașov - Sibiu - Cluj-Napoca

Aan de DN1 in Midden-Roemenië zijn relatief weinig upgrades uitgevoerd voordat de route werd gebypasst door autosnelwegen. Tussen Veștem en Sebeș valt de route samen met de DN7, dit is de enige dubbelnummering van twee radiale wegen van Boekarest. Omstreeks 1985 is de weg aan de zuidkant van Sibiu verlegd buiten een lintdorp en in diezelfde periode is de weg ook buiten het dorp Veștem verlegd. Onduidelijk is of de DN1/7 toen ook al direct naar 4 rijstroken is verbreed, dit was in elk geval al voor 2007 verbreed.

De meest significante upgrade in Midden-Roemenië was een tracéverlegging langs de oostkant van de kleine stad Alba Iulia, een 7 kilometer lang traject dat parallel aan een spoorlijn is aangelegd omstreeks 1994.

Een ander druk traject in Midden-Roemenië dat al relatief vroeg naar vier rijstroken is verbreed ligt tussen Turda en Cluj-Napoca, dat al voor 2003 naar 4 rijstroken is verbreed. Dit ook een weinig hoogwaardige weg die door bebouwde kommen gaat en dit traject was ook het eerste deel van de DN1 dat door een autosnelweg gebypasst werd in 2009, toen de A3 opende.

In 2010 is de DN1 door Sibiu vervangen door de nieuwe A1. In 2013 opende de A1 tussen Sibiu en Sebeș. Tussen 2018 en 2021 kwam de A10 gereed tussen Sibiu en Turda als bypass van de DN1. Hiermee was een circa 180 kilometer lang traject van de DN1 gebypasst door autosnelwegen in het midden van Roemenië.

Cluj-Napoca - Oreadea - Borş

Op 6 mei 2022 werd een contract getekend voor de bouw van een zuidelijke rondweg van Aleşd.[4] Dit was de eerste significante upgrade van de DN1 tussen Cluj-Napoca en Oradea.

Oorspronkelijk moest het verkeer dwars door het centrum van Oradea. In 2002-2003 is een eerste fase van een zuidelijke rondweg aangelegd, tussen de DN1 ten oosten van de stad en de DN79 bij het vliegveld ten zuiden van de stad. In de periode 2008-2011 is een stadsweg rond de zuidwestkant van Oradea opgewaardeerd tot een vierstrooks weg die dient als tweede fase van de bypass van Oradea. In 2013 is de eerste fase verbreed naar 4 rijstroken.

Toekomst

De DN1 wordt in de toekomst vervangen door de autostrada A3. Het deel tussen Brașov en Cluj-Napoca wordt ook vervangen door de A3, maar via een andere route dan over Sibiu, namelijk via Targu Mureș.

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië