DN24B (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN24B
Begin Crasna
Einde Albița (RO/MD)
Lengte 49 km
Route

Crasna

Huşi

Albița

De DN24B is een drum național in Roemenië, gelegen in het uiterste oosten van het land. De weg vormt een aftakking van de DN24 in Crasna naar de grens met Moldavië bij Albița. De DN24B is 49 kilometer lang.

Routebeschrijving

In het dorp Crasna splitst de DN24B van de DN24 af en verloopt dan in noordoostelijke richting door een glooiend gebied met steppe, maar ook met bosgebieden. De weg voert langs een aantal dorpen, maar voert maar door één echte plaats, het stadje Huși. Het laatste deel van Râșești tot de grensovergang telt 4 rijstroken, hier sluit ook nog de DN28 aan. Er is een groot grenscomplex, met name voor vrachtverkeer, waarna de DN24B de rivier de Prut naar Moldavië oversteekt en de Moldavische M1 verder gaat naar Chișinău.

Geschiedenis

De DN24B wordt gezien als aftakking, maar is qua belang meer de hoofdroute, met de belangrijkste grensovergang tussen Roemenië en Moldavië. Daardoor heeft de weg ook een E-nummer, de E581. Omstreeks 1995-1996 is het grote grenscomplex bij Albița aangelegd. In 2023 is de grensbrug over de Prut naar Moldavië gerenoveerd.[1]

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië