DN2 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN2
Begin Bucureşti
Einde Siret (RO/UA)
Lengte 446 km
Route

Bucureşti

Urziceni

Buzău

Focşani

Bacău

Roman

Suceava

Siret (RO/UA)

De DN 2 is een drum naţional in Roemenië. De weg verbindt de hoofdstad Boekarest (Bucureşti) met Siret aan de grens met Oekraïne via grotere steden als Buzău, Focşani en Suceava. De route vormt de hoofdas van de regio Moldavië in het oosten van het land. De DN2 wordt beschouwd als de primaire noord-zuidroute van Oost-Roemenië en is 446 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bucureşti - Buzău

De DN2 begint aan de noordoostkant van Boekarest aan de CB, de Centura București, de ringweg van de stad. De weg telt dan vier rijstroken zonder rijbaanscheiding. Men passeert door het vlakke gebied van Muntenië. Af en toe liggen er wat plaatsjes op de route, waarvan Urziceni de grootste is. Men kruist dan de DN2A, de hoofdweg naar Slobozia en Constanţa aan de Zwarte Zeekust. De weg buigt langzaam af naar het noorden. De eerste grote stad is Buzău, die 134.000 inwoners telt. Men hoeft niet dwars door de stad, maar er ligt een rondweg die langs de rand loopt. Men kruist hier de DN1B, de hoofdweg naar Ploieşti in het zuidwesten. Men kruist hier de rivier de Buzău. In Buzău kruist men tevens de DN2B, de hoofdweg naar Brăila en Galaţi. Tevens kan men deze route nemen voor het langeafstandsverkeer richting Odessa in het zuiden van Oekraïne.

Buzău - Siret

De DN2 bij Buzău.

Na Buzău liggen er twee rijstroken met brede vluchtstroken die vaak als de facto tweede rijstrook worden gebruikt. Ze zijn bedoeld om langzaam verkeer veilig(er) in te halen. In de praktijk leidt dit nogal eens tot gevaarlijke manoeuvres als in beide richtingen tegelijk wordt ingehaald. De weg is van hoge kwaliteit. Men passeert het stadje Râmnicu Sărat, waar men de DN22 kruist, die naar Brăila in het oosten loopt. Een eind daarna passeert de stad Focşani die 102.000 inwoners telt. Tussen Buzău en Focşani moet de A5 parallel gaan lopen, om vanaf Focşani af te slaan richting de Moldavische grens. Bij Tişiţa slaat de DN24 af, de hoofdweg naar Chişinău, de hoofdstad van Moldavië. Daarna staat er een toeristische trekpleister, een mausoleum langs de weg. De rivier de Siret loopt dan parallel langs de weg. Naar het westen liggen de bergketens van de Oostelijke Karpaten.

Er volgt dan een vrij lang traject zonder grote plaatsen. Bij Adjud kruist men de DN11A, een hoofdweg naar Oneşti. De DN2 telt ook hier 2x1 rijstroken met een als de facto tweede strook functionerende uitwijkstrook. Men bereikt dan de 176.000 inwoners tellende stad Bacău. Hierlangs is een bypass aangelegd zodat men niet door de stad heen hoeft. Men kruist hier de DN11, de hoofdweg vanuit Braşov, en de D15, de hoofdweg naar Piatra Neamţ, een grotere stad in het noordwesten. De DN2 loopt dan pal naar het noorden, door een vlak gebied langs de rivier de Siret. Men komt dan in het noorden van de regio Moldavië, die bekend staat om de Moldavische kloosters. Men komt langs het stadje Roman, waarna bij Săbăoani de DN28 afslaat richting de tweede stad van Roemenië; Iaşi. De DN2 buigt dan af naar het noordwesten en begint de route naar de laatste grote stad in Roemenië; Suceava. In Suceava kruist men de DN17, de weg naar Dej in het westen. Naar het oosten loopt de DN29 naar Botoşani, een grotere stad in het noordoosten. Na Suceava volgen de laatste 45 kilometer tot de grens met Oekraïne nabij het plaatsje Siret. Hier gaat de DN2 over in de M20, de hoofdweg naar Chernivtsi en Ternopil.

Geschiedenis

Omdat de DN2 al van vroeger uit een belangrijke hoofdweg was, zijn delen verbreed naar vier rijstroken zonder middenafscheiding. Andere delen hebben twee rijstroken met vluchtstroken zodat passeren in beide richtingen tegelijk mogelijk is, maar soms gevaarzetting oplevert. Met name de zuidelijke helft van de DN2 is goed uitgebouwd. De weg kent lange rechte stukken, maar rondwegen rondom de grotere plaatsen ontbreken veelal nog.

In 2008 begon de bouw van een westelijke rondweg van Suceava van 13,1 kilometer lengte, die ook wel als de DN2P genummerd is. De rondweg had in 2012 opengesteld moeten worden, maar is vele jaren vertraagd. In begin 2015 is de noordelijke 5 kilometer geopend, maar de bouw van de rest van de rondweg lag jarenlang stil, ondanks dat de weg grotendeels al gereed was. In september 2018 is een nieuw contract gegund om de rest van de rondweg af te bouwen.[1] De rondweg is op 27 september 2019 geopend.[2]\

Op 22 december 2018 werd het contract getekend voor de 30,8 kilometer lange omlegging van Bacău, waarvan 16,3 kilometer op autosnelweg-profiel is aangelegd (A7).[3] Deze bypass is op 2 december 2020 gepoend.

Toekomst

Er is een korte, 5,3 kilometer lange rondweg bij Adjud gepland.[4] Op termijn moet een 13,0 kilometer lange rondweg bij Roman worden aangelegd.[5]

De DN2 moet tussen Boekarest en Focşani op termijn vervangen worden door de A7. Erg concreet zijn deze plannen nog niet. Ook zijn er in 2011 plannen gestart om de rest van de DN2 te vervangen door een nieuwe autosnelweg, die onderdeel moet worden van een corridor vanaf de Zwarte Zee naar de Baltische Zee, de zogenoemde Via Carpathia. Veel plannen voor de DN2 kwamen echter niet in uitvoering.

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië