DN79 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN79
Begin Arad
Einde Oradea
Lengte 116 km
Route

Arad

Chişineu-Criş

Salonta

Oradea

De DN79 is een drum naţional in Roemenië, gelegen in het westen van het land. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Arad tot Oradea, parallel aan de grens met Hongarije. De weg voert door de districten Arad en Bihor en is 116 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DN79 begint in de stad Arad, waar men de DN7 kruist, en waar de DN79 min of meer een vervolgt vormt van de DN69 uit Timişoara. De weg voert noordwaarts door vlak gebied, met dorpjes en landbouwgebieden langs de weg. In het plaatsje Chişineu-Criş steekt men de rivier de Crisul Alb over, waarna men in het district Bihor komt. De DN79 komt verder noordwaarts op slechts 2 kilometer afstand van de grens met Hongarije, en passeert door het dorp Salonta, één van de grootste bebouwde kommen tussen Arad en Oradea. Uiteindelijk bereikt men de stad Oradea, waar de DN79 op de DN1 eindigt. De DN19 naar Satu Mare vormt min of meer het verlengstuk van de DN79.

Geschiedenis

De DN79 is van oudsher een belangrijke route, en vormt een onderdeel van een noord-zuidcorridor door het westen van het land, samen met de DN59, DN69 en DN19, die grote steden als Timişoara, Arad, Oradea en Satu Mare met elkaar verbindt.

Sinds 2009 is de gehele DN79 tussen Arad en Oradea gemoderniseerd. De kosten voor de 104 kilometer lange renovatie bedroegen € 68 miljoen en in februari 2012 was de renovatie afgerond.[1]

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië