DN7C (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN7C
Begin Bascov
Einde Arpașu de Jos
Lengte 150 km
Route

Bascov

Curtea de Argeș

Arpașu de Jos

De DN7C is een drum național in Roemenië. De weg vormt een noord-zuidroute door de Zuidelijke Karpaten en staat beter bekend als de Transfăgărășan, de bekendste toeristenweg van Roemenië. De weg verloopt van Bascov nabij Pitești tot Arpașu de Jos, ten oosten van Sibiu. De DN7C is 150 kilometer lang.

Routebeschrijving

De noordzijde van de bergpas Transfăgărășan.

De DN7C begint in het dorp Bascov op de DN7, net buiten de stad Pitești. De weg volgt in eerste instantie de vallei van de rivier de Argeș, die in deze streek gekanaliseerd en ingedamd is. De A1 verloopt tot aan Curtea de Argeș parallel aan de DN7C. Curtea de Argeș is tevens de grootste plaats direct op de route zelf. De beboste heuvels gaan naar het noorden toe geleidelijk over in steeds hogere bergen. De weg stijgt in eerste instantie geleidelijk tot zo'n 600 meter hoogte bij Corbeni, daarna volgt een steiler deel over berghellingen en over een stuwdam. Dit deel van de DN7C is zeer bochtig en stijgt naar circa 900 meter hoogte.

Na het stuwmeer volgt een traject door een diep dal dat zeer dicht bebost is. Hier liggen geen plaatsen meer op de route. De weg stijgt hier nog enigszins geleidelijk tot circa 1.200 meter hoogte. Daarna volgt het spectaculairste deel door het hooggebergte, dat haarspeldbochten heeft en uitzicht biedt op ruig berglandschap met toppen tot circa 2.500 meter. De DN7C zelf bereikt 2.000 meter boven zeeniveau, het hoogste deel is ondertunneld. Aan de noordportaal ligt het hoogste punt van de weg op 2.042 meter hoog.

Vervolgens volgt een schitterende afdaling met haarspeldbochten. Onder de 1.600 meter komt men onder de boomgrens. De weg daalt door dichte bossen af naar de grote vallei van de rivier de Olt. Het laatste deel van de weg is vlakker. De DN7C eindigt daarna bij Arpașu de Jos op de DN1, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de stad Sibiu.

Geschiedenis

De DN7C over de stuwdam Vidraru.

Oorspronkelijk verliep de weg alleen door de vallei van de Argeș, vanaf Pitești tot het laatste dorp in de vallei. De weg werd in 1966 verlengd tot de stuwdam Vidraru, die op 9 december van dat jaar in gebruik werd genomen op de zuidflank van de Zuidelijke Karpaten.[1][2] De stuwdam is 166 meter hoog en was indertijd één van de grootste stuwdammen van Europa. De DN7C verloopt over de top van de stuwdam.

De eigenlijke weg Transfăgărășan is tussen 1970 en 1974 aangelegd door de Zuidelijke Karpaten, vanaf het stuwmeer tot de vallei van de Olt. In de jaren '60 werd overwogen een 7 kilometer lange basistunnel onder het gebergte aan te leggen, maar dit was onhaalbaar. Het motief om de weg aan te leggen was militair, na de invasie van Tsjechoslowakije door het Sovjetleger in 1968 werd vastgesteld dat het midden van Roemenië ook kwetsbaar was voor een invasie en dat een nieuwe aanvoerlijn door de bergen noodzakelijk was.[3] De weg is aangelegd door de genie van het Roemeense leger. De bouw van de weg was ruig en ging door in het winterseizoen. Tijdens de bouw kwamen 40 mensen om het leven. De bergpas is op 20 september 1974 opengesteld door Nicolae Ceaușescu.[4] De weg was indertijd nog niet voltooid, delen waren nog tot 1980 onverhard.[5]

De weg kreeg in 2009 internationale bekendheid toen het Britse autoprogramma Top Gear het uitriep tot "the best road in the world".[6]

Naamgeving

De weg is vernoemd naar het gebergte Făgăraș, het hoogste bergketen van de Zuidelijke Karpaten. De 2.544 meter hoge Moldoveanu is de hoogste berg van Roemenië.

Wintersluiting & nachtafsluiting

De Transfăgărășan is in de winter afgesloten, doorgaans van 1 november tot 30 juni, alhoewel de exacte sluitings- en openingsdatum per jaar kan verschillen. De bergroute Transfăgărășan is lastig te berijden, om die reden is de weg in de zomer 's nachts afgesloten, van 22 tot 6 uur. De adviessnelheid op de weg is 40 km/h.

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië