DN7 (Roemenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DN7
Begin Bucureşti
Einde Nădlac
Lengte 568 km
Route

Bucureşti

Piteşti

Râmnicu Vâlcea

Sibiu

Deva

Arad

Nădlac

De DN7 is een drum naţional in Roemenië. De weg verbindt de hoofdstad Boekarest (Bucureşti) met de grens met Hongarije bij Nădlac. Samen met de DN1 zijn dit de belangrijkste transitroutes naar Centraal- en West-Europa. De DN7 is inmiddels substantieel vervangen door de bouw van de autosnelweg A1. De DN7 is 568 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bucureşti - Sibiu

De DN7 begint aan de noordwestkant van Boekarest op de CB, de Centura Bucureşti. Dit is de ringweg van Boekarest. De A1 begint iets zuidelijker. De weg begint als vierstrooks weg, maar versmalt al snel naar een tweestrooks weg. De DN7 volgt dan een route met vrij veel lintbebouwing door de vlakten van Walachije. De weg verloopt in westelijke tot noordwestelijke richting en voert door vele dorpen. In Găeşti kruist men de DN72, de hoofdweg naar Târgovişte en Ploieşti in het noord(oosten). De DN7 volgt de loop van de rivier de Argeş tot aan de stad Piteşti, die 168.000 inwoners telt. De weg komt pas ten noorden van het centrum de stad binnen. Men kruist de A1 die als noordelijke bypass fungeert, en de DN73, die naar Braşov loopt. Tevens kruist men de DN65, die naar Craiova in het zuidwesten loopt. Aan de noordwestkant van Piteşti eindigt de A1 voorlopig op de DN7 en wordt de weg drukker met het doorgaande verkeer.

Piteşti is tevens een overgangsgebied vanaf de vlakten van Walachije tot de heuvels die de zuidelijke uitlopers van de Zuidelijke Karpaten vormen. De weg stijgt langzaam naar zo'n 500 meter hoogte. Het gedeelte tussen Piteşti en Sibiu is één van de meest tijdrovende trajecten van de DN7, er zijn veel bochten en weinig veilige mogelijkheden tot inhalen. Men moet ook langs de stad Râmnicu Vâlcea, die 108.000 inwoners telt. Men hoeft echter niet dwars door de stad, maar alleen door de noordelijke wijken. De DN7 komt hier in het dal van de Olt, een vrij grote rivier in Roemenië. De weg volgt dan het dal van de Olt naar het noorden, wat steeds smaller wordt. Dit is een bijzonder landschappelijk aantrekkelijke route door de steile rotswanden en bergen die omhoog rijzen tot ruim 2.000 meter hoogte. De rivier de Olt breekt hier als het ware door de Zuidelijke Karpaten heen, vanaf de Transsylvanische hoogvlakte, dus van een hoge bergpas is geen sprake. De DN1 die een eind oostelijker door de Karpaten heen gaat loopt stukken hoger. Vanaf Tălmaciu bereikt men de Transsylvanische hoogvlakte, die vlak tot glooiend is met zicht op de bergketens rondom. Men bereikt dan de stad Sibiu, die 154.000 inwoners telt en een belangrijke toeristenstad is. Rondom Sibiu komt een rondweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen.

Sibiu - Nădlac

Even voor Sibiu komt ook de DN1 samen met de DN7 lopen. Deze dubbelnummering duurt ongeveer 70 kilometer. De weg loopt hier weer pal naar het westen en men komt af en toe door dorpjes. Richting het zuiden liggen de hoge toppen van de Zuidelijke Karpaten. Bij Sebeş slaat de DN1 naar het noorden af, richting Cluj-Napoca en Oradea, terwijl de DN7 verder naar het westen loopt richting Arad en het zuiden van Hongarije. De weg loopt dan parallel aan de rivier de Mureş, die naar het westen stroomt. De DN7 zal hier tot aan de Hongaarse grens parallel aan lopen. Zover is het echter nog niet. Bij Simeria kruist men de DN66, die vanuit Târgu Jiu en Craiova in het zuiden komt. Daarna moet men door het stadje Deva, dat 80.000 inwoners telt. Zowel naar het noorden als naar het zuiden liggen lage bergketens met toppen tot maximaal 1.300 meter. Dit gebied kent een stuk meer bos. Vlak na Deva slaat de DN76 af, die rechtstreeks naar Oradea in het noordwesten loopt. De route van Deva naar Arad is vrij lang, zo'n 160 kilometer, en men komt door dorpjes en kleine stadjes. Tevens kruist men geen grote wegen over de gehele route. Niet ver naar Deva slaat nog de DN68A af, een secundaire route naar Lugoj.

Men bereikt dan de stad Arad, die 173.000 inwoners telt en één van de grote steden is die in een rij langs de Hongaarse grens liggen. Het is tevens de laatste grote stad aan de DN7 voor de Hongaarse grens, alhoewel de Hongaarse grens zelf nog zo'n 50 kilometer verderop ligt, doordat Roemenië hier nog wat verder naar het westen doorloopt. Arad heeft een bypass voor oost-westverkeer, zodat verkeer niet door de stad zelf hoeft. Men kruist hier de DN79, de noord-zuidroute naar Oradea en Satu Mare. Naar het zuiden gaat de DN69 die vanuit Timişoara komt. Vanaf Arad moet de A1 ook weer samen met de DN7 gaan lopen tot aan de Hongaarse grens bij Nădlac.

Geschiedenis

Van oudsher waren de DN1 en DN7 de belangrijkste wegverbindingen vanuit Boekarest naar het midden en westen van Roemenië, evenals naar Hongarije en West-Europa. De DN7 nam vanaf 1972 in belang toe toen de A1 tussen Boekarest en Pitești gereed kwam. Op dat moment nam het meeste transitverkeer de DN7 naar Sibiu, om vanaf daar via de DN1 of DN7 naar de steden in het midden en westen van Roemenië te reizen.

De bouw van de A1 parallel aan de DN7 nam vanaf 2007 weer een vlucht. In 2010 is de rondweg van Sibiu als A1 opengesteld, waarmee steeds meer grotere plaatsen een rondweg hebben gekregen. Tussen 2009 en 2011 is er rond Arad een 12 kilometer lange noordelijke rondweg aangelegd. In 2012 is het deel van de DN7 tussen Timişoara en Arad door de A1 vervangen. In de periode 2010-2019 is een groot deel van de DN7 tussen Sibiu en Arad vervangen door de A1. De A1 verloopt tussen Deva en Arad echter zuidelijker en niet in de corridor van de DN7, die hier een kortere en vlakkere route blijft vormen. De DN7 heeft daardoor steeds minder van belang voor het doorgaand verkeer. Op 9 juli 2021 werd een contract gegund om 21 kilometer van de DN7 tussen Bâldana en Titu naar vier rijstroken te verbreden, dit is even ten noordwesten van Bucureşti.[1]

Referenties

Drumuri Naționales in Roemenië