Gordie Howe International Bridge

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf DRIC)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gordie Howe

International Bridge

Overspant Detroit River
Rijstroken 2x3
Totale lengte ~2.500 meter
Hoofdoverspanning 853 meter
Hoogte brugdek 46 meter
Openstelling 2025
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Gordie Howe International Bridge is een in aanbouw zijnde tuibrug en nieuwe grensovergang tussen Canada en de Verenigde Staten, tussen Windsor, Ontario en Detroit, Michigan. De brug komt ten zuiden van de bestaande Ambassador Bridge.

Kenmerken

De brug zal worden uitgevoerd als een tuibrug. De brug heeft een totale lengte van 2.500 meter en een hoofdoverspanning van 853 meter. De pylonen zijn 220 meter hoog. De brug kruist de Detroit River net ten noorden van Zug Island, de overspanning over het water bedraagt circa 800 meter. De brug kruist de grensrivier onder een hoek en ligt ongeveer 3 kilometer stroomafwaarts (ten zuiden) van de Ambassador Bridge. Het brugdek ligt 46 meter boven de Detroit River. De brug krijgt 2x3 rijstroken, het brugdek is 37,5 meter breed. Aan Canadese zijde sluit de brug aan op de Highway 401, aan Amerikaanse zijde sluit de brug aan op de Interstate 75. Aan beide kanten van de brug komt een groot grenscomplex. Het is de enige grensovergang tussen beide landen bij Detroit die aan beide zijden direct aansluit op een autosnelweg.

Geschiedenis

Oorspronkelijk waren er geen vaste oeververbindingen tussen Detroit en Windsor. Eind jaren '20 waren twee grote verbindingen in aanleg, de Ambassador Bridge, geopend in 1929, en de Detroit-Windsor Tunnel, geopend in 1930. De tunnel en brug zijn in beheer van hetzelfde familiebedrijf, die een monopolie heeft op grensoverschrijdend verkeer bij Detroit. De Ambassador Bridge was dominant in het vrachtverkeer, alhoewel de Blue Water Bridge bij Sarnia/Port Huron ook vrij veel vrachtverkeer tussen Canada en de Verenigde Staten verwerkt. In 2009 is de Ambassador Bridge met een knooppunt aangesloten op I-75.

Naamgeving

De brug stond tijdens de planfase ook bekend als de Detroit River International Crossing (DRIC) of New International Trade Crossing (NITC). Op 14 mei 2015 is de naam van de brug bekendgemaakt, de Gordie Howe International Bridge.[1][2] De brug is vernoemd naar Canadese ijshockeyspeler Gordie Howe (1928-2016) die jarenlang speelde bij de Detroit Red Wings. Hij wordt beschouwd als één van de beste ijshockeyspelers in de geschiedenis. IJshockey is de nationale sport van Canada. Hij overleed ruim een jaar nadat de naam van de brug bekend gemaakt werd.

Toekomst

De bouw van de brug werd in 2004 concreet, toen bleek dat de huidige brugverbinding en grenscomplex tegen de maximale capaciteit aan begon te lopen. Tussen 2011 en 2015 heeft de provincie Ontario de Highway 401 al verlengd tot aan de Ojibway Parkway in Windsor, waar de brug aan zal sluiten.

De bouw van de nieuwe verbinding werd vertraagd door rechtszaken, met name van de familie die de bestaande brug en tunnel in eigendom hebben. De hoogbejaarde Manuel 'Matty' Moroun (1927-2020) haalde hiermee frequent de regionale media. De bouw van de brug werd in 2007 goedgekeurd door de Canadese provincie Ontario. In 2013 werd door de Amerikaanse federale overheid goedkeuring gegeven aan het project.

De aanlegkosten van de brug en grenscomplexen worden geschat op circa $ 4,8 miljard, die bijna geheel door Canada betaald wordt.[3] De brug wordt een tolweg, in publiek beheer. Hiervoor is de Windsor-Detroit Bridge Authority opgericht. In september 2015 zijn de voorbereidende werkzaamheden gegund. Het hoofdproject, de bouw van de brug en de grenscomplexen, wordt als PPS uitgevoerd. In november 2016 begon hiervoor de aanbestedingsprocedure, 11 maanden later dan gepland, waardoor de oorspronkelijk geplande openstelling in 2020 niet haalbaar meer leek,[4] en later is verschoven naar 2023[5] en vervolgens naar 2024. Op 5 juli 2018 werd de voorkeursontwikkelaar bekend gemaakt, waarbij ook het brugontwerp definitief een tuibrug werd.[6][7] Op 17 juli 2018 volgde een formele "groundbreaking ceremony".[8] De formele gunning volgde op 28 september 2018, met een contractwaarde van C$ 5,7 miljard.[9] In eerste instantie is het omvangrijke terrein voor de grenscomplexen bouwrijp gemaakt. De bouw van de brug zelf begon vooral vanaf 2021 vorm te krijgen. De brug had volgens oorspronkelijke planning in 2024 opengesteld moeten worden,[10] maar ligt achter op schema. In 2022 werd de oplevering bijgesteld tot augustus 2025.[11]

Verkeersintensiteiten

In 2014 reden dagelijks 7.000 vrachtwagens per dag over de Ambassador Bridge, met $ 100 miljard aan handelswaarde op jaarbasis.[12]

Externe links

Referenties