DW935 (Polen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DW935-PL.svg
PL DW935 map.png
DW 935
Begin Racibórz
Einde Pszczyna
Lengte 63 km
Route

Centrum.svg Racibórz DK45-PL.svg

Centrum.svg Rybnik


autoweg 2x2

Afslagsymbool.svg Rybnik / Wodzisław Śląski DK78-PL.svg

Afslagsymbool.svg Rybnik-południe

Afslagsymbool.svg Rybnik-Chwałowicka

Afslagsymbool.svg Rybnik-Świerklańska

Afslagsymbool.svg Boguszowice Stare

Rotonde.svg Rowień


Centrum.svg Żory

Centrum.svg Pszczyna DK1-PL.svg

De DW935 is een droga wojewódzka in Polen, gelegen als oost-westroute ten zuiden van het Silezisch stedengebied. De weg verloopt vanaf Racibórz via Rybnik en Żory naar Pszczyna. Een 10 kilometer lang deel tussen Rybnik en Żory is als een autoweg klasse GP met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitinge uitgebouwd. De totale route is 63 kilometer lang.

Routebeschrijving

De DW935 begint in het stadje Racibórz op de DK45. Racibórz ligt aan de rivier de Odra (Oder). De weg voert oostwaarts door glooiend gebied met veel lintbebouwing tot aan de wat grotere plaats Rybnik. Zuidelijk van Rybik begint een stuk autoweg klasse GP met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen tussen de DK78 en vlak bij de aansluiting op de A1 nabij Żory. Dit deel is 10 kilometer lang en kent een aantal ongelijkvloerse aansluitingen.

De DW935 vormt daarna de noordelijke rondweg van Żory, waarna de weg verder oostwaarts voert, door een semi-agrarisch gebied, echter met wel veel bebouwing langs de weg. Het laatste deel vormt de wat beter uitgebouwde noordelijke rondweg van Pszczyna, waar de DW935 op de DK1 eindigt.

Geschiedenis

De oorspronkelijke DW935 werd gekenmerkt door veel lintbebouwing en grotere bebouwde kommen. Om dit te verbeteren is een aantal rondwegen aangelegd. De eerste upgrade was een zuidelijke rondweg van de stad Rybnik, die als stadsweg was aangelegd. Onduidelijk is wanneer deze exact is geopend, maar het was de eerste omlegging van de DW935. Op 28 juni 2011 opende de noordelijke rondweg van Żory voor het verkeer. Dit was een 6,5 kilometer lang tracé vanaf de westzijde van Rowień tot de oostzijde van Żory. De uitbouwstandaard was relatief laag met 6 rotondes en een aantal kruisingen.

De volgende upgrade aan de weg was de noordelijke rondweg van Pszczyna, zodat verkeer direct de DK1 kon bereiken zonder door deze plaats te hoeven. Deze rondweg opende op 30 december 2013 voor het verkeer.[1]

De grootste upgrade was de bouw van een 10 kilometer lange autoweg klasse GP met 2x2 rijstroken tussen Rybnik en vlak voor Żory, die aansloot op de in 2011 opengestelde rondweg van Żory. De nieuwe autoweg opende op 10 april 2020 voor het verkeer.[2] Het project was onderdeel van het programma Regionalna Droga Racibórz - Pszczyna.[3] De rondweg van Rybnik is voorbereid op een westelijke verlenging richting Racibórz.

Referenties