Dagestan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Dagestan
Республика Дагестан
Flag of Dagestan.svg
Dagestan.png
Hoofdstad Makhachkala
Grootste stad Makhachkala
Oppervlakte 50.300 km²
Inwonertal 2.910.000
Lengte snelwegennet 11 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting DA

De republiek Dagestan (Russisch: Республика Дагестан) is een republiek in het zuiden van Rusland. Dagestan telt 2,9 miljoen inwoners en is iets groter dan Nederland. De hoofdstad is Makhachkala.

Inleiding

Dagestan is de grootste en oostelijkste van de Kaukasusrepublieken. Het ligt aan de Kaspische Zee en heeft een internationale grens met Georgië en Azerbeidzjan. Het grenst in het westen aan Chechnya (Tsjetsjenië) en het Stavropol Krai en in het noorden aan de republiek Kalmykia. De grootste stad en hoofdstad is Makhachkala, gelegen aan de Kaspische Zee, één van de weinige Russische steden die direct aan deze zee ligt. De meeste andere grote plaatsen liggen in een boog vanaf het midden naar de kust van Dagestan.

Het zuiden van Dagestan is zeer bergachtig, met het oostelijke deel van de Kaukasus. Met 4.466 meter is de Bazardüzü het hoogste punt van Dagestan. In Dagestan kan men enkele van de meest spectaculaire landschappen van Rusland vinden. De belangrijkste rivier is de Terek. Dagestan heeft een etnisch zeer gevarieerde bevolking. Russen vormen slechts 3,6% van de inwoners, maar de grootste groep, de Avars, vormen ook slechts 29,4%. Andere bevolkingsgroepen zijn Dargins, Kumyks en Lezgians. Meer dan 30 talen worden in Dagestan gesproken, maar Russisch is de verbindende taal in de republiek. Dagestan is grotendeels islamitisch. Het gebied is instabiel vanwege rebellengroeperingen uit Chechnya (Tsjetsjenië).

Wegennet

De hoofdader van Dagestan is de M29, de enige grote doorgaande weg van de republiek. Deze loopt door centraal- en oost-Dagestan. De weg is tweestrooks en kent rondwegen bij Makhachkala en Derbent, evenals sommige andere dorpen. Het is de transitroute naar Azerbeidzjan. De andere wegen zijn voornamelijk regionaal in karakter. De R215 is de primaire weg naar het noorden, richting Astrakhan. Door de Kaukasus lopen diverse regionale wegen, die soms onverhard zijn. In het grensgebied met Georgië en Azerbeidzjan verlopen nauwelijks wegen. Dagestan heeft een korte snelweg, de R284 tussen Makhachkala en Kaspiysk.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Dagestan

M29R215R262R275R276R277R278R279R280R281R282R283R284R285R291R306