Dalaaser Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dalaaser Tunnel
S16 AT.svg
Blank.png
Kruist Dalaas
Lengte 1.810 meter
Openstelling 16-12-1979
Intensiteit 11.900 mvt/dag
Locatie kaart

De Dalaaser Tunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de S16 bij Dalaas in Vorarlberg. De tunnel is enkelbuizig en is 1.810 meter lang.

Kenmerken

De Dalaaser Tunnel vormt de omleiding van het dorp Dalaas in Vorarlberg. De tunnel zelf is enkelbuizig met twee rijstroken en tegenverkeer. Direct ten oosten van de tunnel zijn 2x2 rijstroken beschikbaar tot Danöfen; naar het westen toe blijft de S16 enkelbaans. De tunnel stijgt licht, van 820 naar 860 meter hoogte. De berg waar de Dalaaser Tunnel doorheen loopt is ter plekke niet veel hoger; de parallel lopende spoorlijn heeft geen tunnel op dit punt. De tunnel loopt door een uitloper van de Nördliche Kalkalpen. De L97 loopt parallel aan de tunnel door het dorp Dalaas.

Geschiedenis

De Dalaaser Tunnel opende één jaar na de opening van de Arlbergtunnel op 16 december 1979. Sindsdien hoeft het verkeer niet meer door het dorp Dalaas. De S16 vervangt hier de B316, die later is omgenummerd naar diverse Landesstraßen.

Toekomst

De S16 is ongevalsgevoelig, alhoewel filevorming beperkt blijft tot de drukste wintersportweekenden. Files worden vooral veroorzaakt door bestemmingsverkeer rond Dalaas, aangezien de S16 weinig lange-afstandsverkeer verwerkt en de hoofdstroom naar het Montafon al is afgeslagen bij Bludenz. De jaargemiddelde intensiteiten zijn niet bijzonder hoog. Het is wel gepland om de S16 verder te verdubbelen tot Bludenz, waarbij ook de Dalaaser Tunnel 2x2 rijstroken moet krijgen.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks gemiddeld 11.900 voertuigen door de Dalaaser Tunnel, met pieken van 15.100 voertuigen op gemiddelde zaterdagen. Op sommige wintersportweekenden liggen de intensiteiten nog een stuk hoger, maar filevorming is meestal beperkt, mede omdat veel wintersportverkeer naar het Montafon al bij Bludenz van de S16 af gaat en wintersportverkeer naar het westen van Tirol meestal via de Fernpass rijdt, waardoor er rond de Dalaaser Tunnel enkel lokaal wintersportverkeer is dat naar de Arlbergregio gaat.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel