Dalarna

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dalarna COA.png
Dalarna map.png
Hoofdstad Falun
Grootste stad Borlänge
Oppervlakte 28.189 km²
Inwonertal 277.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

Dalarna is een län (provincie) van Zweden, gelegen in het centrale westen van het land. Dalarna is iets kleiner dan Nederland. De hoofdstad is Falun, de grootste stad is Borlänge.

Inleiding

Dalarna is gelegen in Midden-Zweden, en is een vrij groot län, dat grenst aan Noorwegen. Verder grenst het aan Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Gävleborg en Jämtland. Dalarna meet 190 kilometer van west naar oost en 180 kilometer van noord naar zuid, maar is vooral in de noordwest-zuidoostrichting uitgerekt en meet hier maximaal 335 kilometer.

Dalarna heeft een divers landschap. Het oosten en zuiden is lager gelegen en erg dichtbebost, behalve een streek rond de rivier Dalälven. In het midden van Dalarna ligt het Siljan, een vrij groot meer. Het westen en noordwesten van Dalarna is bergachtiger en ligt grotendeels boven de boomgrens. In het grensgebied met Noorwegen zijn de bergen rond 1.000 meter hoog.

De provincie heeft twee grotere plaatsen, Borlänge en het iets kleinere Falun, die nog geen 20 kilometer van elkaar af liggen. Andere plaatsen van belang liggen meestal op kruispunten van doorgaande wegen, dit zijn met name Mora en Malung in het westen en Ludvika, Hedemora en Avesta in het zuiden. Het noordwesten van Dalarna is zeer dunbevolkt.

Wegennet

Dalarna heeft geen hoogwaardig wegennet, er zijn geen autosnelwegen en slechts een paar stukken 2+1 ongelijkvloers. Tussen Borlänge en Falun loopt de RV 50 die 2x2 rijstroken telt. De E16 loopt sinds 2012 door Dalarna, en verloopt over riksvägar en länsvägar. Deze route is niet zo hoogwaardig uitgebouwd als veel andere E-wegen in Zweden. Inlandsvägen, de E45 doorkruist het westen van Zweden. Het stadje Mora is een belangrijk punt op de E45 in Midden-Zweden. De meeste hoofdwegen van Dalarna zijn enkelbaans met 1x2 rijstroken.

Belangrijke riksvägar zijn de RV 26 van Kristinehamn naar Mora, de RV 50 van Örebro via Ludvika, Borlänge en Falun naar Söderhamn, de RV 66 van de Noorse grens via Malung naar Borlänge, de RV 68 vanaf Fagersta via Avesta naar Gävle, de RV 69 van Borlänge naar Rättvik en de RV 70 vanaf Enköping via Avesta, Borlange en Mora naar de Noorse grens. Tot 2012 bestond ook de RV 71 van Borlänge naar de Noorse grens, maar die is in 2012 omgenummerd tot E16 en RV 66.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland