Darién Gap

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darién Gap.png

De Darién Gap (Spaans: Tapón del Darién) is het ontbrekende deel van de Pan-American Highway op de grens van Panama en Colombia. Hierdoor is het niet mogelijk om van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika te rijden.

Ligging

De Darién Gap is vernoemd naar de provincie Darién van Panama, gelegen in het Nationaal Park Darién. Het gebied bestaat uit tropisch regenwoud, vooral aan Panamese zijde, en een rivierdelta aan Colombiaanse zijde. Aan Panamese zijde eindigt de ruta nacional 1 bij Yaviza. Aan Colombiaanse zijde is de ruta nacional 62 de dichtstbijzijnde doorgaande weg bij Chigorodo. Het ontbrekende deel tussen beide plaatsen is ongeveer 130 kilometer lang. In de rivierdelta aan Colombiaanse zijde bestaat een netwerk van onverharde wegen voor de landbouw die de afstand tot de Darién Gap verkorten. De Darién Gap wordt vaak afgeschilderd als bergachtig, maar dat is vooral dichter bij de kust van zowel de Pacifische Oceaan als de Caribische Zee het geval. Daartussen bevindt zich een brede vallei die niet veel hoger dan 200 meter ligt.

Alternatieven

Het is niet mogelijk om per motorvoertuig de Darién Gap te doorkruisen over reguliere wegen, alhoewel er wel expedities met off-road voertuigen zijn geweest door de Darién Gap. Er is ook geen veerdienst die een alternatief kan vormen.

Geschiedenis

De Darién Gap is in de loop der geschiedenis door diverse expedities overbrugd met motorvoertuigen. De eerste expeditie met een Land Rover en Jeep duurde 136 dagen van Chepo, Panama tot Quibdó, Colombia in 1960. Daarna zijn diverse expedities uitgevoerd en hebben avonturiers de route afgelegd op de fiets, met een motor of te voet. Tussen 1994 en 1997 bestond een veerdienst onder de naam Crucero Express heette die de Darién Gap overbrugde tussen Panama en Colombia. Deze voer over 500 kilometer van Colón tot Cartagena, een veel langere route over de Caribische Zee. De Darién Gap werd in de jaren '90 erg onveilig door activiteiten van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). Na 2010 werd het gebied rustiger, maar de regio wordt nog steeds als onveilig beschouwd.

Toekomst

Argumenten voor de aanleg

Het aanleggen van een permanente wegverbinding maakt niet alleen een symbolische verbinding tussen Noord- en Zuid-Amerika, maar ook de eerste praktische verbinding tussen beide continenten. Het zou transport over de weg tussen beide continenten mogelijk maken, en regionale handel tussen Panama en Colombia significant goedkoper maken. Beide regio's hebben een overeenkomende cultuur en dezelfde taal. Het zou van Panama niet alleen een transitland kunnen maken voor de scheepvaart via het Panamakanaal, maar ook over de weg voor noord-zuidverkeer. Ook zou een weg de Colombiaanse regering kunnen ondersteunen in het veiliger maken van het land, doordat de regio minder goed gebruikt kan worden als uitvalsbasis van FARC.

Argumenten tegen de aanleg

De Darién Gap is een kwetsbaar gebied van hoge ecologische waarde. Een nieuwe wegverbinding zou naast de directe milieu-impact ook ontbossing kunnen versnellen, omdat de autoriteiten dit slecht tegen kunnen (of willen) gaan. Met name aan Panamese zijde is nog veel onaangetast tropisch regenwoud.

Een ander argument tegen de aanleg is dat het de verspreiding van dierziektes (met name mond- en klauwzeer) van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika tegen kunnen gaan. Ook zou het de illegale drugshandel makkelijker maken. Als alternatief zou ook een veerdienst kunnen worden ingesteld.

Referenties