DarsGo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DarsGo is het verplichte elektronische tolsysteem voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton in Slovenië.

Geschiedenis

Slovenië had oorspronkelijk tolwegen met een open tolssyteem, met tolstations op strategische locaties. Dit tolsysteem was relatief duur voor veelgebruikers (inwoners van Slovenië), daarom is in 2008 een vignet ingevoerd voor personenauto's. Hiermee kwamen de lasten van de tolheffing meer bij buitenlandse bestuurders te liggen en werden Sloveense automobilisten ontlast. De tolstations zijn toen buiten gebruik gesteld en soms deels fysiek verwijderd, waarbij een deel van het tolstation bleef staan voor het vrachtverkeer, die nog wel volgens de oude methode tol moesten betalen. Op snelwegen die na 2008 zijn opengesteld zijn aparte afritten voor vrachtverkeer gemaakt waar zij tol moesten betalen. Dit dubbele systeem was kostbaar en onpraktisch, daarom is men overgestapt op een elektronisch tolsysteem, dat op 1 april 2018 is ingevoerd. Bij invoering waren er 125 toltrajecten op het 618 kilometer lange autosnelwegennet van Slovenië.

Naamgeving

Het systeem is vernoemd naar de wegbeheerder van autosnelwegen in Slovenië, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, afgekort DARS.[1] 'Go' impliceert een free-flow tolsysteem, deze naam wordt ook in de buurlanden Oostenrijk (GO-Box) en Hongarije (HU-GO) gebruikt.

Systeem

DarsGo is een kleine transponder die aan de voorruit bevestigd wordt. De transponder geeft een geluidssignaal af als een tolpoort gepasseerd wordt. De transponder hoeft niet op een voeding aangesloten te worden, de transponder heeft een levensduur van circa 5 jaar, waarna hij vervangen moet worden.

De transponder is ontworpen om compatibel te zijn met elektronische tolsystemen in andere landen, maar bij introductie was het gebruik in het buitenland nog niet mogelijk. Ook was het bij introductie niet mogelijk om met transponders van andere landen tol te betalen in Slovenië, alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton moeten een DarsGo transponder aanschaffen.

Toltarieven

Ten tijde van invoering lagen de toltarieven voor een Euro 6 vrachtwagen met meer dan 4 assen op circa € 0,31 - 0,36 per kilometer.

Zie ook

Externe links

Referenties