Dartford Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dartford Tunnel
A282 UK.png
Dartford Tunnel.jpg
Kruist Thames
Lengte 1.430 meter
Openstelling 1963 / 1980
Intensiteit 139.545 mvt/dag
Locatie kaart

De Dartford Tunnel is een boortunnel in Engeland in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de A282 ten oosten van London. De tunnel telt 2x2 rijstroken en loopt onder de rivier de Thames met een gesloten deel van 1430 meter. De tunnel wordt alleen gebruikt door het verkeer in noordelijke richting, verkeer in zuidelijke richting maakt gebruik van de nabijgelegen Queen Elizabeth II Bridge.

Kenmerken

De tunnel telt 2 buizen met elk 2 rijstroken zonder vluchtstroken en gaat onder de rivier Thames door. Net na de zuidelijke tunnelingang bevindt zich een flauwe bocht in beide tunnelbuizen. De tunnel maakt onderdeel uit van de Dartford Crossing.

Geschiedenis

De eerste plannen voor een tunnel onder de rivier de Thames ontstonden in 1929. In 1938 is er een proeftunnel gebouwd. Het duurde echter door de Tweede Wereldoorlog nog tot 1963 totdat de tunnel was afgebouwd als een volwaardige tunnel. Meteen werd tolheffing geïntroduceerd om de tunnel af te kunnen betalen.

Al vrij snel bleek de tunnel aan zijn capaciteit te zitten en daarom werd een tweede tunnelbuis gebouwd die in 1980 opende voor het verkeer. Sindsdien ging het verkeer in noordelijke en zuidelijke richting door aparte tunnelbuizen. De tweede tunnelbuis bleek al snel onvoldoende capaciteit te hebben. Daarom is er een brug over de Thames gebouwd, de Queen Elizabeth II Bridge, die in 1991 opende voor het verkeer. Sindsdien maakt het verkeer in noordelijke richting gebruik van de tunnels middels een korte parallelbaanstructuur en het verkeer in zuidelijke richting van de brug.

Tol

Sinds 2014 kan niet meer cash of met credit cards tol betaald worden voor de Dartford Crossing. Men kan betalen door een account aan te maken[1] of door éénmalig van te voren of tot 1 dag achteraf betalen.[2]

Voor de brug dient tussen 6 en 22 uur tol betaald te worden. Dit tijdvenster is sinds 15 november 2008 van kracht. Officieel is er sprake van een Charge sinds 1 april 2003. De tolopbrengsten werden oorspronkelijk gebruikt voor het afbetalen van de tunnel en later de bijbehorende brug. De verbinding is sinds 31 maart 2002 echter terugbetaald. Sinds 1 april 2003 zijn de tolopbrengsten voor de overheid.

De toltarieven sinds 2014.

Categorie zonder account met account
Auto £2.50 £1.67
Bestelauto £3.00 £2.63
Vrachtwagen £6.00 £5.19

Motoren en invalidenvoertuigen zijn vrijgesteld van tol.

Toekomst

Ondanks de opening van een brug in 1991 blijft de oeververbinding een bottleneck. Dit komt omdat het de meest oostelijke vaste oeververbinding is over/onder de Thames. In 2004 is daarom nog een plan ingediend voor de Thames Gateway Bridge, die een extra vaste oeververbinding in het oosten van London moest vormen. Het plan is in 2008 van tafel verdwenen. Sindsdien gaan er geluiden op voor een nieuwe tunnel onder de Thames, die in de buurt van de huidige Dartford Crossing zou moeten komen.

Verkeersintensiteiten

In 2010 maakten dagelijks ongeveer 139.500 voertuigen per etmaal gebruik van de Dartford Crossing.[3]

Referenties