Dartmouth Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dartmouth Bridge
I-94.svg
Blank.png
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x5
Totale lengte 305 meter
Hoofdoverspanning 104 meter
Hoogte brugdek 20 meter
Openstelling 1964
Verkeersintensiteit 149.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Dartmouth Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Minnesota. De brug overspant de Mississippi River in Minneapolis. De brug is onderdeel van de Interstate 94.

Kenmerken

De Dartmouth Bridge is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 305 meter en een hoofdoverspanning van 104 meter. De brug is 43 meter breed en ligt 20 meter boven de Mississippi River. De brug heeft 2x4 rijstroken voor doorgaand verkeer en een weefstrook per richting. Over de brug loopt de Interstate 94, de snelweg tussen Minneapolis en St. Paul. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug is in de eerste helft van de jaren '60 aangelegd als onderdeel van de aanleg van de Interstate 94 tussen Minneapolis en St. Paul. De stalen brugdekken waren in Gary, Indiana gemaakt en zijn per schip naar Minneapolis verscheept. De brug opende in 1964 voor het verkeer. De oorspronkelijke brug was smal, met 2x3 rijstroken en zonder vluchtstroken.

Midden jaren '90 is het brugdek volledig vervangen door een breder dek met 2x4 rijstroken. Toen de I-35W Mississippi River Bridge in 2007 instortte werd verkeer omgeleid over onder andere de Dartmouth Bridge. Om het extra verkeer te verwerken is er toen een extra rijstrook aangelegd. Deze was bedoeld als tijdelijke maatregel, maar de doorstroming verbeterde significant en de extra rijstrook is daarna behouden gebleven. De brug telt sindsdien 2x5 rijstroken.

De brug is vernoemd naar Dartmouth Avenue, een korte straat net ten noorden van de brug op de oostoever van de Mississippi.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 149.000 voertuigen over de brug.

Zie ook

Referenties