Knooppunt De Hoek

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf De Hoek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hoek
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 2003

Het knooppunt De Hoek is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als splitsing. Het knooppunt ligt bij de luchthaven Schiphol in de provincie Noord-Holland. Hier splitst de A5 van de A4 af.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het voormalige buurtschap De Hoek, dat nu een kantorenpark ten westen van het knooppunt is.

Configuratie

Het knooppunt De Hoek is een splitsing met vlak daarbij de aansluiting Hoofddorp op de N201 als gespiegeld halfklaverblad. De A4 is de hoofdrichting, de A5 splitst daarvan af met tweestrooks verbindingswegen. Vanuit de richting Amsterdam komende bevindt zich hier een vlechtwerk in verband met de aansluiting Hoofddorp en de aansluitende parallelstructuur tot Hoofddorp-Zuid. De A4 telt vanuit het zuiden 2x5 rijstroken en gaat over in 2x4 rijstroken richting Amsterdam. De A5 telt 2x2 rijstroken en loopt parallel aan de Zwanenburgbaan, een landingsbaan van Schiphol. Direct ten oosten van het knooppunt bevindt zich de luchthaven Schiphol. Ten noorden van het knooppunt loopt de spoorlijn Amsterdam - Den Haag ondergronds met direct ernaast de Abdijtunnel. Het knooppunt ligt circa 3 meter beneden zeeniveau.

Geschiedenis

De A4 opende reeds op 25 juni 1938 voor het verkeer tussen Amsterdam en Sassenheim en werd in 1966 werd vervangen door een nieuw tracé met 2x3 rijstroken. Toen werd ook de Schipholtunnel opengesteld. In 1987 en 1988 is het deel tussen het knooppunt Badhoevedorp en de aansluiting Hoofddorp verbreed naar 2x4 rijstroken. In 1998 opende de tweede Schipholtunnel, zodat er 2x4 rijstroken plus 2x2 weefvakken beschikbaar waren.[1] In 1999 begon de aanleg van de A5 en op 8 november 2003 opende de A5 tussen het knooppunt De Hoek en het knooppunt Raasdorp voor het verkeer. Sindsdien is er sprake van het knooppunt De Hoek in zijn huidige vorm.[2]

In 2010 is een tijdelijke verbindingsweg in gebruik geweest tussen de A4 vanuit Amsterdam en de A5 richting Haarlem voor de verbinding A10 -> A9 die tijdelijk ontbrak in het knooppunt Badhoevedorp vanwege de aanleg van een spitsstrook en onderhoudswerkzaamheden. Het was niet de bedoeling dat deze verbindingsweg permanent in gebruik bleef; sinds de werkzaamheden voor de aanleg van spitsstroken op de A9 zijn afgerond is de oude situatie hersteld, doch de nu weer afgesloten verbindingsboog is nog wel als zodanig in asfalt aanwezig. In mei 2014 is deze verbindingsboog opnieuw in gebruik genomen voor verkeer van Schiphol richting Haarlem vanwege de herinrichting van het Knooppunt Badhoevedorp. Bij deze herinrichting was tijdelijk de verbindingsboog van de A4 uit de richting Schiphol naar de A9 richting Haarlem afgesloten. Ondanks dat de werkzaamheden aan knooppunt Badhoevedorp al geruime tijd zijn afgerond (en er op dit knooppunt weer een verbindingsboog is richting Haarlem), is de 'tijdelijke' boog in knooppunt De Hoek nog altijd open.

Sinds 2010 is op de A4 tussen de verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek ten zuiden van het knooppunt en de aansluiting Schiphol ten noorden van het knooppunt een parallelstructuur aangelegd. Hierbij is de aansluiting Hoofddorp een stukje naar het zuiden verlegd en is verder zuidelijk de nieuwe aansluiting Hoofddorp-Zuid gerealiseerd. De werkzaamheden zijn op 15 december 2013 afgerond.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2016 int. 2019
Schiphol - De Hoek 145.500 171.600 162.500 167.700
De Hoek - Hoofddorp 182.500 215.800 233.700 246.000
De Hoek - Raasdorp 37.500 42.900 78.400 83.200

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich