Aansluiting De Kooy

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf De Kooy)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
De Kooy
AS De Kooy.png
Weg NLN009.svg NLN250.svg
Kruisende wegen NLN099.svg
Type kwadrantaansluiting
Opengesteld 1990

De aansluiting De Kooy is een deels ongelijkvloers kruispunt waar de rijksweg N99 aansluit op de rijksweg N9 in de provincie Noord-Holland. De N9 gaat noordwaarts over in de niet-autosnelweg en provinciale weg N250 richting Den Helder en de veerpont naar Texel. In de volksmond wordt deze aansluiting ook wel "Knooppunt De Kooy" genoemd.

Naamgeving

De benaming is afkomstig van het buurtschap De Kooy dat in de buurt van de kruising/aansluiting ligt. Het nabij gelegen vliegveld Den Helder Airport wordt ook wel Vliegveld De Kooy genoemd. Dit was oorspronkelijk een vliegveld van de Marine Luchtvaartdienst maar wordt sinds enkele jaren ook voor de burgerluchtvaart gebruikt. Voor de schrijfwijze van de naam wordt ook wel "Kooij" of "Kooi" gehanteerd.

Kenmerken

De aansluiting of kruising is uitgevoerd als een kwadrantaansluiting waarbij de N99 over de N9 heen gaat met een viaduct. Dit viaduct is in feite een aanbrug van de Kooybrug, een basculebrug over het Noordhollands Kanaal die parallel aan de N9 loopt. Aan de zuidkant van de kruising zijn een Total tankstation enkele bedrijven gevestigd. Aan de noordzijde zit in de verbindingsweg tussen de N9 en N99 de kruising met de parallelweg van de N9. Via deze weg is een vestiging van de McDonald's te bereiken en er zijn ook een paar bedrijven gevestigd.

Geschiedenis

De huidige N99 is tijdens tijdens de aanleg van de Afsluitdijk in de jaren 30 gerealiseerd. De weg waar de huidige N9 over loopt gaat terug tot de 19e eeuw ten tijde van de aanleg van het Noordhollands kanaal. Vlak voor de WOII is de N99, die toen ook onderdeel was van rijksweg 9, verbonden met het deel van rijksweg 9 van Alkmaar naar Den Helder door middel van een ophaalbrug over het kanaal, de kruising tussen de twee wegen was een normaal T-kruispunt. In 1989 is er ten noorden van de oude brug een nieuwe brug gebouwd met een grotere doorvaarthoogte en bredere rijbaan in de vorm van een basculebrug. De oude ophaalbrug is hierna gesloopt. Tevens is de kruising tussen de N99 en N9 ongelijkvloers gemaakt wat noodzakelijk was vanwege de hogere brug. De wegen zijn nu door middel van een verbindingsweg op elkaar aangesloten, dit wordt een kwadrantaansluiting genoemd.

Verkeersintensiteiten

Externe Links

Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer