Meernbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf De Meernbrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meernbrug
link={{{nummer}}}
Meernbrug.jpg
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 1x4
Totale lengte 180 meter
Hoofdoverspanning 124 meter
Hoogte brugdek 9,1 meter
Openstelling 1938-1974
Verkeersintensiteit 45.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Meernbrug is een boogbrug in Nederland, gelegen over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. Over de brug loopt de Dominee Martin Luther Kinglaan.

Kenmerken

De Meernbrug is een boogbrug met een hoofdoverspanning van 124 meter en een totale lengte van 180 meter. Over de brug loopt de Dominee Martin Luther Kinglaan met 1x4 rijstroken, dus zonder rijbaanscheiding. De brug geeft direct toegang vanaf de Aansluiting Utrecht-Centrum van de A2 naar het centrum van Utrecht, en is daardoor een drukbereden verbinding. Behalve Utrecht-Centrum geeft de brug ook toegang tot de wijk Kanaleneiland. Aan de noordzijde is een verbinding voor fietsers en voetgangers.

Geschiedenis

De huidige Meernbrug was de oorspronkelijke brug van de rijksweg 12 aan de zuidkant van Utrecht (thans de Galecopperbrug) die in 1939 werd opengesteld.[1] Ongeveer 50 meter ten noorden van de huidige Meernbrug lag de Oudenrijnsebrug, die in 1938 werd opengesteld en een boogbrug met 1x2 rijstroken met een fiets- en voetpad was.[2][3] Toen de rijksweg 2 in 1954 werd voltooid bij Utrecht werd de brug snel drukker als primaire toegang naar het centrum van Utrecht, vanaf de jaren '60 vooral door forensenverkeer vanuit Vreeswijk en Jutphaas (het huidige Nieuwegein).

De Meernbrug in de Rijksweg 12 in 1971.

Eind jaren '60 werd duidelijk dat meer wegcapaciteit over het Amsterdam-Rijnkanaal noodzakelijk was, niet alleen richting Utrecht-Centrum, maar ook voor de rijksweg 12, die destijds slechts 4 rijstroken had. Begin jaren '70 werd begonnen om de brug in de rijksweg 12 te vervangen door de 12 rijstroken tellende Galecopperbrug. De oorspronkelijke brug uit 1939 was nog niet versleten en er werd besloten om de brug noordwaarts te verplaatsen om daarmee de Oudenrijnsebrug te vervangen. In 1974 was dit proces voltooid, nadat de eerste overspanning van de Galecopperbrug gereedkwam en het verkeer op de rijksweg 12 over de nieuwe brug geleid kon worden, waarna de oude brug uit het verkeer genomen kon worden. Na de buiten gebruik stelling volgde verplaatsing naar de locatie van de Oudenrijnsebrug. De Oudenrijnsebrug is daarna afgebroken, alleen de brugpijlers staan nog half in het Amsterdam-Rijnkanaal. In 2009 is de brug grondig gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

In 2011 maakten gemiddeld 45.000 voertuigen dagelijks van de Meernbrug gebruik. Het is daarmee één van de drukkere wegverbindingen van het gemeentelijk wegennet.[4]

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Utrecht

Bak van AmelisweerdGalecopperbrugHoutensebrugHogeweidebrugJan BlankenbrugLeidsche RijntunnelLekbrug HagesteinMeernbrugStadsbaantunnelZuilensebrug