De Nijvelaar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nijvelaar
NLN279.svg
De Nijvelaar.jpg
Overspant Maximakanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 204 meter
Hoofdoverspanning ~100 meter
Hoogte brugdek ~12 meter
Openstelling 07-07-2014
Verkeersintensiteit 27.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Nijvelaar is een kokerliggerbrug in Nederland, gelegen in de N279 nabij Den Dungen. De brug overspant het Maximakanaal en heeft een totale lengte van ruim 204 meter.

Kenmerken

De Nijvelaar.

De Nijvelaar overspant het Maximakanaal nabij het dorp Den Dungen, ten oosten van de stad 's-Hertogenbosch. De brug heeft een totale overspanning van 204 meter en een hoofdoverspanning van ruim 100 meter. In feite bestaat de brug uit twee afzonderlijke kokerliggerbruggen, elk voor een rijbaan. De brug is gelegen in de N279 en telt ter plaatse 2x2 rijstroken en in/uitvoegstroken voor de ten westen gelegen aansluiting Den Dungen. De maximumsnelheid op de brug bedraagt 80 km/h, maar de brug is ontworpen voor een maximumsnelheid van 100 km/h. De brug heeft geen voorziening voor langzaam verkeer. Dit dient gebruik te maken van de nabijgelegen parallelweg. De brug heeft een hoogte van ongeveer 12 meter, met een effectieve doorvaarthoogte van 7 meter wat geschikt is voor schepen met drie lagen containers.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar het nabijgelegen gehucht Nijvelaar gelegen tussen Den Dungen en Berlicum.

Geschiedenis

De Nijvelaar in aanbouw in april 2014.

De brug is in de periode 2013-2014 aangelegd als onderdeel van de aanleg van het Maximakanaal. Het Maximakanaal vormt een bypass voor de beroepsvaart richting de Maas en moet de Zuid-Willemsvaart en de Dieze in 's-Hertogenbosch ontlasten. Vanwege de aanleg van het kanaal moest een nieuwe brug worden aangelegd in de N279. Daarbij is vooruitgelopen op de verbreding van de N279 tussen de aansluiting met de A2 bij 's-Hertogenbosch en de A50 bij Veghel. Tevens is de gelijkvloerse aansluiting bij Den Dungen vervangen door een ongelijkvloerse aansluiting welke zich pal ten westen van de brug bevindt.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden ongeveer 27.000 voertuigen over de N279 ter hoogte van de brug.

Referenties