De Oversteek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Oversteek
S100.svg
Stadsbrug Nijmegen.jpg
Overspant Waal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1,400 meters
Hoofdoverspanning 285 meters
Hoogte brugdek ~15 meters
Openstelling 23 november 2013
Verkeersintensiteit 26.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Oversteek is een boogbrug in Nijmegen. De brug overspant de rivier de Waal en heeft een totale lengte van 1,400 meters en een hoofdoverspanning van 285 meters.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de heldhaftige oversteek van de geallieerden in september 1944 in de Tweede Wereldoorlog. Op de huidige locatie van de brug staken geallieerden de Waal over als onderdeel van de Operatie Market Garden. Op de brug is een lichtkunstwerk in de vorm van 48 lichtmasten aangebracht verwijzend naar de 48 overleden militairen bij de oversteek.

Kenmerken

De Oversteek heeft aanbruggen over de uiterwaarden van beton en baksteen met een hoofdoverspanning van staal. De hoofdoverspanning is een enkele boog met kabels aan het wegdek. De boog reikt tot 60 meters boven het brugdek. De aanbruggen zijn 680 meters (noord) en 230 meters (zuid) lang. De hoofdoverspanning is 285 meters lang, en daarmee iets langer dan de oude Waalbrug Nijmegen en de op één na langste hoofdoverspanning van Nederland. Het is de langste boogbrug van Europa met slechts één boog. De brug heeft 2x2 rijstroken en ruimte voor een 5e OV-strook. De maximumsnelheid op de brug is 50 km/h.[1]

Geschiedenis

Een luchtfoto van De Oversteek.

De Waalbrug Nijmegen uit 1936 was lange tijd de enige brug over de Waal in de regio Nijmegen. In 1976 opende de Tacitusbrug (A50) voor het doorgaande verkeer. Later namen de verkeersproblemen op de oeververbindingen rond Nijmegen verder toe, waardoor een derde oeververbinding gepland werd. Er werd overwogen om de A73 te verlengen vanaf het knooppunt Neerbosch tot de A15. Later is gekozen om een tweede stadsbrug voor lokaal verkeer aan te leggen en de capaciteit van de A50 te vergroten met een tweede brug over de Waal.

De aanleg van De Oversteek begon op 23 mei 2011 met een bouwtijd van 2.5 jaar. De brug is officieel geopend op 23 november 2013.[2] De brug opende in de avond van 24 november 2013 voor het verkeer. De Oversteek is gelijktijdig met de tweede Tacitusbrug gebouwd, zodat de capaciteit over de Waal flink is toegenomen. De Oversteek zal echter in normale omstandigheden alleen lokaal tot regionaal verkeer bedienen, wellicht bij incidenten bovenregionaal verkeer. De bouw kostte €260 miljoen.

Verkeersintensiteiten

In 2016 maakten dagelijks 26.100 voertuigen van de brug gebruik.[3]

Externe links

Foto

Video

Referenties

Bruggen over de rivier de Waal, Merwede & Hollands Diep

De Oversteek (Nijmegen)Martinus Nijhoffbrug (Zaltbommel)Merwedebrug (Gorinchem)MoerdijkbrugPrins Willem-AlexanderbrugTacitusbrug (Ewijk)Waalbrug Nijmegen