Deelconflict

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Conflict tussen verkeersstromen die in één groenfasencombinatie worden afgewikkeld en die ten opzichte van elkaar de geldende gedragsregels in acht moeten nemen.


Toelichting

Een deelconflict is een conflict op een kruispunt dat niet door een verkeersregelinstallatie wordt gescheiden. Ofwel, twee conflicterende richtingen op het kruispunt krijgen tegelijkertijd groen, waardoor het aan de weggebruiker is om de situatie in te schatten en op te lossen.

Een veelvoorkomende deelconflictsituatie is wanneer twee tegengesteld rechtdoorgaande richtingen gelijktijdig groen krijgen. Een linksafslaande weggebruiker moet dan eerst voorrang verlenen voordat deze zelf het kruisingsvlak over kan steken. Een andere veelvoorkomende situatie is wanneer een parallel rijdende richting gelijktijdig groen krijgt met een afslaande richting. De afslaande richting moet dan eerst voorrang verlenen aan het parallel rijdende verkeer voordat zij zelf het kruisingsvlak over kunnen steken.

Een deelconflict heeft als voordeel dat de cyclustijd van de regeling kan worden verkort. Er zijn dan minder omschakelverliezen en/of er is geen (garantie)groen nodig voor lichtbelaste richtingen. De nadelen zijn dat de intensiteiten op het deelconflict klein moeten zijn en dat de verkeersveiligheid bij complexe situaties verslechtert. Om de veiligheid en de doorstroming te vergroten is het te overwegen gebruik te maken van een ontruimingslicht, welke de afrijcapaciteit vergroot.