Deh Cho Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deh Cho Bridge
Yellowknife Highway Shield.svg
Deh Cho Bridge.jpg
Overspant Mackenzie River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.045 meter
Hoofdoverspanning 190 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 30-11-2012
Verkeersintensiteit 250 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Deh Cho Bridge of Mackenzie River Bridge is een tuibrug in Canada, gelegen bij Fort Providence in de Northwest Territories. De brug overspant de Mackenzie River.

Kenmerken

De Deh Cho Bridge is in totaal 1.045 meter lang, met een hoofdoverspanning van 190 meter als tuibrug. De layout van de brug is 90 m - 3 x 112.5 m - 190 m - 3 x 112.5 m - 90 m.[1] De brug overspant de Mackenzie ten zuidoosten van Fort Providence, over de brug loopt de Yellowknife Highway. De brug is de grootste van noord-Canada.

Geschiedenis

Voorheen ging verkeer over de Yellowknife Highway per veerdienst in de zomer en ijsbrug in de winter. Tijdens het dichtvriezen en het smelten van het ijs op de Mackenzie River kon verkeer de rivier niet kruisen. Vanaf 2000 werd bestudeerd of een vaste brugverbinding mogelijk was. In 2002 werd de aanleg van de brug geschat op $ 55 miljoen. In 2007 werd een concessiecontract met DCBC gesloten voor de aanleg van de brug, met een contractwaarde van $ 168 miljoen om de brug aan te leggen. De daadwerkelijke aanleg begon in 2008 en werd in 2012 afgerond, meer dan twee jaar achter op schema door technische problemen. De brug is op 30 november 2012 opengesteld. De aanleg kostte uiteindelijk $ 202 miljoen.

De brug is vernoemd naar Deh Cho, de naam van de Mackenzie River die de Dene aboriginals aan de rivier gaven.

Tol

De brug is een tolweg, maar alleen voor vrachtverkeer. Personenauto's mogen tolvrij over de brug. De toltarieven voor vrachtwagens behoren tot de hoogste ter wereld. De tol is afhankelijk van het aantal assen, maar kan oplopen tot bijna $ 400 voor lange vrachtwagens.[2][3] Er is geen normaal tolstation, vrachtwagens moeten een permit of transponder hebben. Tol wordt alleen richting noorden geheven.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 250 voertuigen over de brug.

Externe links

Referenties