Delaware

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Delaware.png
Delaware.png
Hoofdstad Dover
Grootste stad Wilmington
Oppervlakte 6.452 km²
Inwonertal 967.000
Lengte snelwegennet 141 km
Eerste snelweg 1951
Afkorting DE

Delaware is een staat in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het is de op één na kleinste staat in oppervlakte, na Rhode Island. De staat heeft een oppervlakte van 6.452 vierkante kilometer, en is daarmee iets groter dan de provincie Gelderland. De staat telt 967.000 inwoners (2018), en de hoofdstad is Dover. De grootste stad is Wilmington.

Inleiding

Geografie

Delaware is gelegen aan de Atlantische Oceaan en grotendeels op het Delmarva Peninsula, een groot schiereiland met naar het westen de Chesapeake Bay en naar het oosten de Atlantische Oceaan en de Delaware Bay. Het Delmarva Peninsula is vernoemd naar de drie staten die er onderdeel van uit maken, Delaware, Maryland en Virginia. Delaware grenst over land alleen aan Maryland en Pennsylvania, en over de monding van de Delaware River aan New Jersey. De staat meet maximaal 150 kilometer van noord naar zuid en maximaal 55 kilometer van west naar oost. De grens met Pennsylvania wordt gevormd door de 'Twelve-Mile Circle' vanuit New Castle.

De staat is overwegend vlak en in het noorden verstedelijkt. De staat heeft een lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan en de Delaware Bay met de nodige zandstranden, met name in het zuiden van de staat. De Delaware River is de grootste rivier, maar is in Delaware alleen een getijderivier. Het Chesapeake & Delaware Canal doorsnijdt het noorden van de staat en is van oudsher de scheidslijn tot het verstedelijkte noorden en het plattelandse midden, alhoewel in recentere jaren meer woonwijken ten zuiden van het kanaal gebouwd zijn.

De staat heeft een gematigd subtropisch klimaat dat sterk beïnvloedt wordt door de Atlantische Oceaan. De gemiddelde maximumtemperatuur in Dover bedraagt 6°C in de winter en 30°C in de zomer. Het meeste extreme weer is in de vorm van stormen, alhoewel de staat zelden direct wordt getroffen door een orkaan.

Economie

De economie van Delaware is overwegend gericht op diensten. De overheid is een belangrijke werkgever, zeker in de hoofdstad Dover. De economie van Wilmington is verweven met die van Philadelphia, waar enige zware industrie is. De chemische fabriek van DuPont is één van de grootste werkgevers in de privésector. In het midden en zuiden van Delaware is de landbouw nog van belang.

Demografie

stad inwonertal
Wilmington 71.000
Dover 38.000
Newark 34.000

Delaware had in de beginjaren een betrekkelijk trage groei, tussen 1790 en 1850 groeide het inwonertal slechts van 59.000 naar 92.000 inwoners. Het inwonertal begon pas na de Tweede Wereldoorlog numeriek sneller te groeien. In de jaren '60 werd de grens van een half miljoen inwoners overschreden.

De staat heeft geen grote steden, alhoewel de agglomeratie Wilmington nog vrij groot is. De staat bestaat uit slechts drie counties, waarvan meer dan de helft in het noordelijke New Castle County woont.

Geschiedenis

De eerste Europeanen in Delaware waren Nederlanders die het dorp Zwaanendael stichtten in 1631. Het behoorde enige tijd tot New Netherlands, maar werd in 1664 veroverd door de Engelsen. Delaware was de eerste staat van de Union op 7 december 1787, de buurstaten New Jersey en Pennsylvania volgden enkele dagen later, en buurstaat Maryland het jaar daarop.

Wegennet

Delaware heeft een dicht wegennet dat redelijk adequaat is uitgebouwd. Naast de Interstate Highways zijn er ook enkele 2x2 US Highways en state highways. De Delaware Memorial Bridge is een monumentale hangbrug over de Delaware River.

Wegbeheer

De wegbeheerder in de staat is het Delaware Department of Transportation, afgekort DelDOT.[1] De staat beheert 89% van alle wegen in Delaware, DelDOT heeft 8.668 kilometer weg in beheer, verdeeld over 21.676 rijstrookkilometers. DelDOT beheert 1.599 bruggen en één veerdienst.

DelDOT heeft zijn oorsprong in het Delaware State Highway Department dat in 1917 werd opgericht, en wegbeheer een taak van de staat werd. In 1935 nam de staat de resterende wegen in het beheer van de counties over, waarmee Delaware alleen nog gemeentelijke wegen en state highways heeft. Vanaf 1936 werden de state highways bewegwijzerd met een nummer.

DelDOT beheert echter niet alle bruggen, de Delaware Memorial Bridge is in het beheer van de Delaware River and Bay Authority en de bruggen over het Delaware & Chesapeake Canal zijn in het beheer van het U.S. Army Corps of Engineers.

Interstate Highways

Eén hoofdroute van de Interstate Highways doorkruist Delaware, de Interstate 95 die door de regio Wilmington loopt. Dit is de verbinding vanaf Baltimore naar Philadelphia, maar doorgaand verkeer naar New York City gebruikt vanaf Wilmington de Interstate 295 over de Delaware Memorial Bridge. De Interstate 495 vormt een alternatieve route door Wilmington. I-95 is de drukste snelweg, met name het westelijk deel dat een tolweg is en 2x4 rijstroken telt. I-295 telt ook 2x4 rijstroken. I-95 telt door Wilmington 2x2 rijstroken terwijl I-495 langs Wilmington 2x3 rijstroken telt en de beste route is voor verkeer naar Philadelphia.

US Highways

Een klein aantal US Highways doorkruist de staat. Bijzonder is de US 9, die een veerdienst heeft over de Atlantische Oceaan vanaf Lewes naar Cape May, New Jersey. Hier is nooit een brug aangelegd, het is één van de weinige US Highways die via een veerdienst verloopt. De US 13 is van oudsher de belangrijkste noord-zuidroute, en is door de gehele staat met minimaal vier rijstroken uitgerust. Het is de belangrijkste noord-zuidverbinding ten zuiden van Dover. De US 40 verloopt oost-west door het noorden van de staat en is veelal een stadsweg, alhoewel hij meelift met I-295 over de Delaware Memorial Bridge. De US 113 vormt een alternatieve noord-zuidroute door het zuiden van Delaware en telt ook overal 2x2 rijstroken. De US 202 begint in New Castle en loopt door Wilmington naar de westelijke suburbs van Philadelphia in Pennsylvania. De US 301 is een belangrijke verbinding richting Maryland en alternatieve route naar de regio Washington, D.C.

Interstates en US Highways in Delaware

Interstate 95Interstate 295Interstate 495

US 9US 13US 40US 113US 202US 301

Het wegennet van Delaware.

State Highways

De state highways worden een 'Delaware Route' genoemd, afgekort 'DE XX'. De State Route 1 is veruit de belangrijkste weg, dit is een freeway en tolweg vanaf de regio Wilmington naar de hoofdstad Dover en is in het zuiden van Delaware een 2x2 divided highway langs de kust en omvat de Indian River Inlet Bridge, een grote tuibrug. Andere state routes zijn overwegend secundair in karakter, alhoewel ze in het noorden van Delaware veel stadsverkeer verwerken.

De state highways hebben het voorgeschreven wegnummerschild van het MUTCD, een zwart schild met een witte cirkel met daarin in zwarte cijfers het nummer. Diverse staten gebruiken dit wegnummerschild. De wegnummering is vergelijkbaar met die van US Highways en Interstate Highways, waarbij even nummers oost-west verlopen en oneven nummers noord-zuid verlopen. Enkele wegnummers zijn aangepast op die van buurstaten. De nummer loopt vanaf DE 1 t/m DE 896.

Reference Routes

Elke weg in het beheer van de staat Delaware is ook administratief genummerd als een 'maintenance road', ook wel een reference route genoemd. Deze nummers worden niet naar het publiek gecommuniceerd in de media, maar worden wel met kleine wegwijzers aangegeven bij kruispunten. Deze maintenance road nummers sluiten vaak niet aan op het algemeen bewegwijzerde nummer van state highways, US Highways en Interstate Highways, wat verwarrend kan zijn.

Tolwegen

In Delaware zijn enkele tolwegen. Een belangrijke bron van inkomsten voor Delaware is tolheffing op de Interstate 95 nabij de grens met Maryland. Sinds 2011 is hier ook sprake van 2x2 rijstroken met open road tolling met een E-ZPass. Daarnaast wordt er tol geheven op de Delaware Memorial Bridge (I-295), maar alleen richting westen. De State Route 1 van Wilmington tot Dover is ook een tolweg. De nieuwe US 301 wordt ook een tolweg.

Geschiedenis

De eerste koloniale tijdperk van de Nederlanders en Zweden ging nauwelijks gepaard met de ontwikkeling van een wegennet. Het was pas vanaf de Engelse periode dat er wegen aangelegd werden. Dit waren de zogenaamde 'King's Highways'. Dit waren eenvoudige landwegen die niet verhard waren. De meeste wegen in die tijd verliepen vanaf de kust landinwaarts, later werd ook de weg van Lewes naar Wilmington als noord-zuidroute aangelegd in de 18e eeuw. Veel transport ging in die tijd over het water, gezien de lange kustlijn van Delaware was dit weinig problematisch. In de 19e eeuw werden turnpikes aangelegd, betere wegen die onderhouden werden via tolheffing. De eerste turnpikes liepen voornamelijk vanaf Wilmington naar de omliggende agrarische gebieden en Philadelphia.

Begin 20e eeuw werd de roep om betere wegen luider. In 1908 stelde T. Coleman du Pont een moderne noord-zuidroute door Delaware voor, een brede weg van 12 meter breed geflankeerd door trolleylijnen en gemodelleerd naar Europese boulevards. Deze DuPont Highway is daarna aangelegd als brede tweestrooks weg vanaf Shelbyville in het zuiden tot Wilmington. Het was de eerste moderne weg in Delaware, uitgevoerd in beton. De weg kwam in fases gereed tot 1923. Later werden de US 13 en US 113 over DuPont Highway geleid.

In 1917 werd het Delaware State Highway Department opgericht, met als taak een modern wegennet in Delaware te ontwikkelen. Deze nam de DuPont Highway over en bouwde de laatste delen ervan. De weg maakte de ontwikkeling van het zuiden van Delaware mogelijk, dat van oudsher geïsoleerd was van het meer geïndustrialiseerde en stedelijke noorden van de staat. In de jaren '20 nam de staat de laatste turnpikes over en maakte deze tolvrij.

In 1926 werden de US Highways in Delaware geïntroduceerd, in 1936 volgden de state highways. Het wegnummerschild is daarna in 1936, 1955, 1964 en 1971 gewijzigd tot het huidige wegnummerschild. Al in 1934 was de weg tussen Wilmington en Dover een 2x2 divided highway. Later in de jaren '30 werden diverse andere wegen verbreed naar 2x2 rijstroken, zodat Delaware tegen het begin van de Tweede Wereldoorlog al een omvangrijk netwerk van moderne wegen had.

In 1951 opende de machtige Delaware Memorial Bridge, die Delaware met New Jersey verbond. In 1957 werd het laatste deel van de US 13 naar 2x2 rijstroken verbreed, waarmee er een divided highway noord-zuid door de gehele staat liep. In 1959 werd de Delaware Memorial Bridge onderdeel van I-295, de eerste Interstate Highway van de staat. In 1963 opende de Delaware Turnpike, onderdeel van I-95. Dit was enigszins bijzonder, aangezien deze tolweg is aangelegd nadat het systeem van Interstate Highways in 1956 werd gecreëerd. Het was één van de weinige gevallen in de Verenigde Staten waar een Interstate Highway in de eerste decennia na 1956 nog als tolweg is aangelegd. In 1968 was I-95 door Wilmington voltooid en in 1977 opende het laatste deel van I-495, waarmee de Interstate Highways van Delaware voltooid waren.

Het verkeer over de Delaware Memorial Bridge nam al snel toe, waardoor kort na openstelling duidelijk werd dat een tweede overspanning noodzakelijk was, die in 1968 werd opengesteld. De twee hangbruggen zijn iconen van Delaware geworden. In de jaren '80 begonnen plannen gemaakt te worden voor een snelweg door het midden van Delaware, de State Route 1. Het doel was tweeledig, een betere ontsluiting van de hoofdstad Dover en een betere weg voor recratieverkeer naar de stranden van zuidelijk Delaware. De aanleg begon in 1987 en de tolweg was in 2003 voltooid. In 2012 opende de Indian River Inlet Bridge in het zuiden van Delaware voor het verkeer.

Congestie

Congestie komt relatief weinig voor op de freeways in Delaware, I-95 verwerkt een groot deel doorgaand verkeer, maar is goed uitgebouwd, en het gros van het doorgaande verkeer richting New York City neemt de New Jersey Turnpike via de I-295. In Wilmington kunnen wat files voorkomen rondom het centrum, maar veel stelt dit niet voor. Het zuiden van Delaware is erg rustig, doordat hier geen grote plaatsen of grote doorgaande wegen liggen. In de weekenden is er wel veel recreatieverkeer langs de kust van zuidelijk Delaware.

Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming