Delhi - Amritsar - Katra Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NE 5 / NE 5A
Begin Delhi
Einde Katra
Lengte 670 km
Route

De Delhi - Amritsar - Katra Expressway, genummerd als de National Expressway 5 en 5A, is een in aanbouw zijnde expressway in India, gelegen in de staten Haryana, Punjab en Jammu & Kashmir. De autosnelweg bestaat uit een hoofdroute van Delhi naar Katra en een aftakking naar Amritsar. De gecombineerde lengte bedraagt 670 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint ten noordwesten van Delhi in de staat Haryana op de Western Peripheral Expressway, die de buitenste ringweg van Delhi vormt. De autosnelweg voert vanaf hier voortdurend in noordwestelijke richting door dichtbevolkt laagland. Er liggen tal van kleine plaatsen langs de route, maar ook een aantal regiostadjes en grotere steden. De autosnelweg bypasst de stad Rohtak op enige afstand naar het noordoosten en kruist de Trans-Haryana Expressway ruim ten westen van Panipat. In Punjab bypasst de autosnelweg de stad Sangrur naar het oosten en passeert een stuk dichter langs de westkant van de enorme stad Ludhiana.

Ten zuiden van Jalandhar splitst de route zich in een westelijke tak naar Amritsar en de hoofdroute verder noordwaarts langs de westkant van Jalandhar. De autosnelweg verloopt in eerste instantie tot Gurdaspur in het noorden van Punjab, niet ver van de grens met Pakistan. Eindpunt Katra ligt ten noorden van de grote stad Jammu, in de staat Jammu en Kashmir. In deze staat zal de route door licht bergachtig terrein verlopen.

Toekomst

De autosnelweg wordt aangelegd als onderdeel van het Bharatmala programma en is geheel een greenfield expressway. De bouw is opgedeeld in twee fases.[1] In 2019 en 2020 startte de grondverwerving voor de autosnelweg.

In de eerste fase wordt 398 kilometer tussen Delhi en Gurdaspur aangelegd. Dit deel is in 12 contracten in de markt gezet. De zijtak van Nakodar tot Amritsar is 99 kilometer lang en valt ook onder fase 1. Dit is in drie contracten in de markt gezet. De officiële 'foundation stone' van de eerste fase werd op 5 januari 2022 in Punjab gelegd door premier Modi.[2] De autosnelweg moet in december 2025 worden geopend.

Later zal fase 2 aangelegd worden van Gurdaspur tot Katra. Dit traject voert door de eerste bergruggen van de uitlopers van de Himalaya. Vermoedelijk zal deze route ten oosten van de stad Jammu verlopen.

Het ministerie van transport heeft de autosnelweg de status van National Expressway gegeven, met het nummer NE 5 voor fase 1 tussen Delhi en Gurdaspur en het nummer NE 5A voor fase 1, de aftakking van Nakodar naar Amritsar.

Referenties

Expressways in India

Cross-country routes:

Agra - Lucknow ExpresswayAhmedabad - Vadodara ExpresswayAhmedabad - Dholera ExpresswayAmas - Darbhanga ExpresswayAmritsar - Jamnagar ExpresswayBangalore - Chennai ExpresswayBundelkhand ExpresswayDelhi - Amritsar - Katra ExpresswayDelhi - Dehradun ExpresswayDelhi - Jaipur ExpresswayDelhi - Meerut ExpresswayDelhi - Mumbai ExpresswayDelhi - Panipat ExpresswayDurgapur ExpresswayGanga ExpresswayJaipur - Kishangarh ExpresswayLucknow - Kanpur ExpresswayNagpur - Mumbai ExpresswayPathankot - Ajmer ExpresswayPurvanchal Expressway (Gorakhpur Link Expressway) • Surat - Chennai ExpresswayTrans-Haryana ExpresswayUpper Ganga Canal ExpresswayVaranasi - Kolkata ExpresswayYamuna Expressway


Metropolitan routes:

Airport Expressway (Mumbai)Ambala - Chandigarh ExpresswayBangalore Airport ExpresswayBangalore Elevated TollwayBangalore - Mysore ExpresswayBangalore Ring RoadChennai Bypass ExpresswayChennai Outer Ring RoadChennai Port - Maduravoyal ExpresswayDelhi - Faridabad SkywayDelhi - Gurgaon ExpresswayDelhi - Noida Direct FlywayDwarka ExpresswayEastern Expressway (Mumbai)Eastern Freeway (Mumbai)Eastern Peripheral Expressway (Delhi) • Hyderabad Elevated ExpresswayHyderabad Outer Ring RoadKona ExpresswayMiddle Ring Road (Surat)Mumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayNoida - Greater Noida ExpresswayPanipat Elevated ExpresswayPrayagraj Bypass ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway MumbaiWestern Peripheral Expressway (Delhi)