Delhi - Mumbai Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NE4
Begin Delhi
Einde Mumbai
Lengte 1350 km
Route

Sohna Elevated Corridor

Sohna

toll plaza

Western Peripheral Expressway

toll plaza

Firozpur Jhirka

Barodameo

Rajgarh

Dausa / Jaipur


Bhanpura

Garoth

Sitamau

Jaora

Namli

Ratlam

Thandla

De Delhi - Mumbai Expressway (Hindi & Marathi: दिल्ली–मुंबई एक्सप्रेसवे), ook wel de Delhi - Vadodara - Mumbai Expressway genaamd, is een in aanbouw zijnde expressway in India, die de twee grootste steden van het land moet verbinden, Delhi en Mumbai. De autosnelweg heeft een lengte van 1.350 kilometer. Het nummer is de NE4 (National Expressway 4).

Routebeschrijving

De autosnelweg begint tussen Gugugram en Sohna op de NH 248A, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Delhi. De autosnelweg vormt eerst de rondweg van Sohna, sluit hier aan op de Sohna Elevated Corridor en kruist ten zuiden van deze plaats de Western Peripheral Expressway, die onderdeel is van de grote ringweg van Delhi. De autosnelweg voert eerst door het zuidoosten van de staat Haryana, door een dichtbevolkt platteland, dat naar het zuiden toe droger wordt. De autosnelweg kent lange rechte stukken door vrij monotoon landschap, alhoewel zuidelijker wat lage bergruggen het uitzicht domineren.

De autosnelweg verloopt daarna door het oosten van de staat Rajasthan, door een vrij droge streek. De autosnelweg passeert Alwar en Jaipur naar het oosten, meer dan 50 kilometer ten oosten van Jaipur langs. In deze streek steekt de snelweg enkele rivieren over. De autosnelweg is hier gericht op doorgaand verkeer en bypasst de meeste plaatsen van enige betekenis. De snelweg bypasst de stad Kota vrij ruim naar het oosten, waarna het voor het eerst door wat lage bergen gaat.

Daarna voert de snelweg door het westen van de staat Madhya Pradesh. De snelweg doet hier weinig steden van betekenis aan, het passeert langs Jaora en ten westen van Ratlam, over het algemeen door vlak agrarisch gebied. Zuidelijker buigt de snelweg naar het zuidwesten af en passeert Thandla. Vervolgens komt men de staat Gujarat binnen. De autosnelweg verloopt hier in zuidwestelijke richting door vlak tot licht heuvelachtig gebied, langs Godhra en uiteindelijk met een boog ten westen van de stad Vadodara langs.

Zuidelijk van Vadodara voert de snelweg door de kuststreek van westelijk India. Dit traject voert door dichtbevolkt laagland. Bij Bharuch volgt een wat grotere brug over de rivier de Narmada. Daarna voert de snelweg ten oosten van de grotere stad Surat lang. Hierna volgt een traject waarbij er diverse middelgrote steden in de corridor tussen Surat en Mumbai liggen. Hier steekt men ook de grens over naar de staat Maharashtra. De autosnelweg nadert dan de enorme stad Mumbai vanaf het noorden en eindigt aan de noordkant van de stad op de NH 48.

Geschiedenis

Van oudsher waren er twee belangrijke routes tussen Delhi en Mumbai, de westelijke route via de NH48, die via Jaipur, Ahmedabad en Vadodar verloopt, en de oostelijke route via een serie national highways via Agra en Indore. Oorspronkelijk waren er twee snelwegprojecten in dit gebied, de Delhi - Jaipur Expressway, die een upgrade van de NH 48 was, en zuidelijker de Vadodara–Mumbai Expressway, die als greenfield route tussen Vadodara en Mumbai werd gepland en later een onderdeel werd van de Delhi - Mumbai Expressway. Uiteindelijk is gekozen om tussen Delhi en Vadodara een zo kort mogelijke route aan te leggen, echter niet in de corridor van bestaande national highways, waardoor deze route bijna geen grotere plaatsen aan doet over een lang traject.

Op 12 februari 2023 is het eerste deel geopend, een 181 kilometer lang traject tussen Sohna bij Delhi en Dausa ter hoogte van Jaipur.[1][2] De lengte werd ook aangegeven als 246 kilometer, maar daarvan viel 181 kilometer ten deel aan de eigenlijke Delhi - Mumbai Expressway.[3]

Op 20 september 2023 is het 244 kilometer lange deel in de staat Madhya Pradesh geïnaugureerd.[4] Vermoedelijk is toen circa 212 kilometer tussen Bhanpura en Thandla in gebruik genomen.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Sohna Dausa 181 km 12-02-2023
Bhanpura Thandla 212 km 20-09-2023

Toekomst

De bouw van de 1.350 kilometer lange autosnelweg is opgedeeld in 4 secties en 52 packages die individueel aanbesteed zijn. De packages zijn tussen 8 en 46 kilometer lang. De autosnelweg wordt ontwikkeld als een greenfield expressway, dit betekent dat het geen upgrade is van een bestaande weg. Met name tussen Delhi en Vadodara voert de route grote afstanden door regio's met weinig grotere plaatsen, maar wel een relatief dichtbevolkt platteland. Dit traject is vooral bedoeld voor lange-afstandsverkeer en niet voor regionale ontsluiting. De Delhi - Mumbai Expressway was tot dan toe het grootste wegenproject van India qua aantal kilometers autosnelweg.

De autosnelweg ligt vrijwel overal op twee naast elkaar gelegen taluds van 40 meter breed, met 4 rijstroken en een vluchtstrook per talud, over een lengte van 1.350 kilometer. Dit was één van 's werelds grootste grondverzetten ooit.

In maart 2018 volgde de eerste gunning. De bouw startte in december 2018 aan de brug over de rivier de Narmada bij Bharuch, één van de grotere kunstwerken van de autosnelweg. De bouw begon op grotere schaal vanaf 2019, met name in de staat Haryana en vervolgens ook in Rajasthan. In april 2021 was 710 kilometer van de autosnelweg in aanbouw, grotendeels op de noordelijke helft van de route, maar ook ten zuiden van Vadodara. Ook was 1110 van de 1350 kilometer gegund. In april 2023 was de bouw van twee segmenten in Gujarat echter nog steeds niet gestart.[5]

De autosnelweg opent mogelijk in fases maar waarschijnlijk wel met grote trajecten in één keer vanwege het feit dat de autosnelweg weinig aansluitingen heeft en grote afstanden kent tussen plaatsen van betekenis. In juli 2021 was 350 kilometer van de snelweg opgeleverd maar nog niet opengesteld.[6] Medio 2023 wordt vermoedelijk het deel verder tot aan Vadodara geopend.[7] Het is het doel om de gehele autosnelweg in februari 2024 open te stellen voor het verkeer.[8][9]

Referenties

Expressways in India

Cross-country routes:

Agra - Lucknow ExpresswayAhmedabad - Vadodara ExpresswayAhmedabad - Dholera ExpresswayAmas - Darbhanga ExpresswayAmritsar - Jamnagar ExpresswayBangalore - Chennai ExpresswayBundelkhand ExpresswayDelhi - Amritsar - Katra ExpresswayDelhi - Dehradun ExpresswayDelhi - Jaipur ExpresswayDelhi - Meerut ExpresswayDelhi - Mumbai ExpresswayDelhi - Panipat ExpresswayDurgapur ExpresswayGanga ExpresswayJaipur - Kishangarh ExpresswayLucknow - Kanpur ExpresswayNagpur - Mumbai ExpresswayPathankot - Ajmer ExpresswayPurvanchal Expressway (Gorakhpur Link Expressway) • Surat - Chennai ExpresswayTrans-Haryana ExpresswayUpper Ganga Canal ExpresswayVaranasi - Kolkata ExpresswayYamuna Expressway


Metropolitan routes:

Airport Expressway (Mumbai)Ambala - Chandigarh ExpresswayBangalore Airport ExpresswayBangalore Elevated TollwayBangalore - Mysore ExpresswayBangalore Ring RoadChennai Bypass ExpresswayChennai Outer Ring RoadChennai Port - Maduravoyal ExpresswayDelhi - Faridabad SkywayDelhi - Gurgaon ExpresswayDelhi - Noida Direct FlywayDwarka ExpresswayEastern Expressway (Mumbai)Eastern Freeway (Mumbai)Eastern Peripheral Expressway (Delhi) • Hyderabad Elevated ExpresswayHyderabad Outer Ring RoadKona ExpresswayMiddle Ring Road (Surat)Mumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayNoida - Greater Noida ExpresswayPanipat Elevated ExpresswayPrayagraj Bypass ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway MumbaiWestern Peripheral Expressway (Delhi)