Demmerikse Brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Demmerikse Brug
Overspant Middenwetering
Rijstroken 1x2
Totale lengte 16 meter
Hoofdoverspanning 9 meter
Hoogte brugdek 1 meter
Openstelling 1942
Verkeersintensiteit ca. 18.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Demmerikse Brug, is een ophaalbrug gelegen in de N201 bij Vinkeveen in de provincie Utrecht en overspant de Middenwetering die beide delen van de Vinkeveense Plassen verbindt.

Naamgeving en Kenmerken

De brug is vernoemd naar het nabij gelegen buurtschap Demmerik en uitgevoerd als een standaard ophaalbrug bestaande uit een blauw portaal en een witte balans. De N201 heeft 1x2 rijstroken en een vrijliggend fietspad. Naast de brug ligt de Demmerikse sluis.

Geschiedenis

De N201 is door de Vinkeveense Plassen aangelegd. Om beide delen te verbinden ten behoeve van de scheepvaart is de Middenwetering aangelegd. De brug is rond 1942 geopend. De naast de brug gelegen Demmerikse sluis verbindt de Geuzensloot, die parallel aan de N201 ligt, met de Vinkeveense Plassen. De huidige sluis stamt uit 1987. De Geuzensloot is veel ouder dan de naastgelegen N201, ook toen al lag er een sluis. Tussen 1950 en 1987 hebben er twee sluizen gelegen. Voor zandwinning ten behoeve van de Bijlmer en de aanleg van de A2 was er een grotere sluis nodig om de zandschepen van de Amsterdamse Ballast Maatschappij te laten passeren.

Links