Democratische Republiek Congo

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg
République Démocratique

du Congo

Democratische Republiek Congo.png
Hoofdstad Kinshasa
Oppervlakte 2.344.858 km²
Inwonertal 82.243.000
Lengte wegennet 2.250 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ZRE[1]

De Democratische Republiek Congo, kortweg DRC of DR Congo is een groot land in centraal Afrika. Het land telt 82 miljoen inwoners en is bijna 60 keer zo groot als Nederland en is het op 11 na grootste land ter wereld. De hoofdstad is de 10 miljoen inwoners tellende stad Kinshasa.

Inleiding

De DRC omvat een groot deel van centraal Afrika, maar heeft een extreem korte kustlijn. Het land grenst in het westen aan de Republiek Congo, in het noorden aan de Centraal Afrikaanse Republiek en Sudan, in het oosten aan Uganda, Rwanda, Burundi en Tanzania en in het zuiden aan Zambia en Angola. Een groot deel van het land bestaat uit de ondoordringbare jungles van het bassin van de machtige rivier de Congo, de rivier met de grootste waterafvoer in Afrika. Het zuiden van het land bestaat uit savannes. Het land is grotendeels vrij vlak, met een plateau in het zuiden. Hoge bergen vindt men in het oosten van het land, aan de grens met Uganda. De Mount Stanley is met 5.110 meter het hoogste punt. In het oosten van het land liggen tevens grote meren, alleen grensmeren met de oostelijke buurlanden. Het land meet ruim 2.100 kilometer van noord naar zuid en 1.900 kilometer van oost naar west.

De hoofdstad Kinshasa ligt in het westen van het land, aan de rivier de Congo, uitkijkend op Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo. Lubumbashi in het zuiden is de tweede stad van het land met 1,4 miljoen inwoners. Daarna volgen Kolwezi, Mbuji-Mayi, Kisangani en Kananga. De bevolkingsgroei is gigantisch: van 30 miljoen tijdens de laatste bevolkingstelling in 1984 tot een geschatte 82 miljoen in 2017.

Het land was vroeger een kolonie van België, dat in 1960 onafhankelijk werd. De onafhankelijkheid werd gevolgd door een 30 jaar durende dictatuur. Er volgden twee Congo-oorlogen, waarbij zo'n 5,4 miljoen doden vielen te betreuren: het bloedigste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog. De meeste buurlanden waren in dit conflict betrokken, dat zich voornamelijk in het oosten van DRC afspeelde. Nog altijd leidt het conflict een sluimerend bestaan in dit gebied. De DRC heeft veel economische potentie met eindeloze grondstoffen, maar de conflicten, het totale gebrek aan infrastructuur en het ongastvrije klimaat maken economische ontwikkeling lastig. Sinds omstreeks 2005 begint de DRC zich wat meer te ontwikkelen, met Chinese hulp. Het inkomen van de DRC ligt op nog geen $ 1.000 per inwoner, wat het tot één van de armste landen ter wereld maakt. Een groot deel van de economie is informeel. De officiële taal van de DR Congo is het Frans, dat door een aanzienlijk deel van de bevolking gesproken en begrepen wordt. Het Frans is ook de taal van de media en overheid. Onderling worden echter andere talen gesproken, zoals het Swahili.

Wegennet

Congo heeft veruit het minst ontwikkelde wegennet ter wereld. 77 miljoen inwoners moeten het met slechts 2.250 kilometer verharde weg doen. Het wegennet is officieel circa 150.000 kilometer lang, nagenoeg geheel onverhard. Grote delen van het land zijn over de weg niet bereikbaar, en de meeste Route Nationales zijn niet meer dan zandwegen die vaak onbegaanbaar zijn. Privaat verkeer komt buiten de grote steden vrijwel niet voor. In het oosten is ook privaat verkeer in de steden schaars. De bestaande infrastructuur is voornamelijk tijdens de periode van Belgisch Congo aangelegd. Slijtage door een gebrek aan onderhoud, het weer en conflicten hebben weinig overgelaten van het wegennet. Het wegennet is tevens sterk afhankelijk van bruggen over de talloze zijrivieren van de rivier de Congo, die vaak ingestort of in slechte staat zijn. Het duurt weken om vanaf de havenstad Matadi naar het oosten van Congo te reizen, en dit deel van het land is vanuit Oost-Afrika beter bereikbaar dan vanaf Kinshasa.

De belangrijkste verharde link loopt van Kinshasa naar Lubumbashi, die met Chinese hulp geasfalteerd wordt. Nog altijd zijn grote delen van deze route onverhard. In het oosten en noorden liggen buiten de grotere steden vrijwel helemaal geen verharde wegen. Route Nationales zijn niet meer dan zandwegen die in het regenseizoen onbegaanbaar zijn. Alternatieven in spoorwegen zijn er niet, alleen tussen Matadi en Kinshasa loopt een functionerende spoorlijn. Elders zijn ook spoorlijnen, maar die zijn vaak niet operationeel, of rijden alleen voor vracht zonder dienstregeling. Veel transport gaat via de rivier de Congo en zijn zijrivieren. Er zijn geen bruggen over de rivier de Congo, zelfs niet bij Kinshasa, dat tegenover de stad Brazzaville in de Republiek Congo ligt. Wel zijn hier voorstellen voor een 4 kilometer lange weg/railbrug over de Congo. Er zijn ook geen bruggen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

In de DR Congo zijn geen autosnelwegen, of iets wat daar op lijkt. Wel zijn in de hoofdstad Kinshasa meerstrooks wegen, die met Chinese hulp verbreed worden, soms naar 2x4 rijstroken. Alhoewel het autobezit in Kinshasa erg laag is, gaat het in numerieke aantallen toch om aardig veel voertuigen, omdat de stad ruim 10 miljoen inwoners telt. Het is in de DRC vaak moeilijk om aan brandstof te komen, zeker in het noorden en oosten van het land. Er gebeuren veel ongevallen met tankwagens, vaak met tientallen doden tot gevolg omdat de plaatselijke bevolking gaat proberen brandstof af te tappen.

Wegnummering

Het wegennet is opgedeeld in Route Nationales, en Route Regionales, met respectievelijk de prefix N en R.

Route Nationales

De N1 t/m N9 zijn de belangrijkste routes, en twee-cijferige N-wegen lopen kloksgewijs vanaf de kust door het land. De nummers lopen tot in de N-4x

Routes

 • N1 Banana - Matadi - Kinshasa - Kikwit - Kananga - Mbuji-Mayi - Lubumbashi - Kasumbalesa 2.980 km
 • N2 Mbuji-Mayi - Bukavu - Goma - Beni 1.560 km
 • N3 Bukavu - Kisangani 640 km
 • N4 Isango - Beni - Kisangani - Ndu 1.610 km
 • N5 Bukavu - Kalemie - Lubumbashi 1.410 km
 • N6 Dulia - Libenge 850 km
 • N7 Kananga - Kisangani 1.310 km
 • N8 Yayama - Mbandaka 880 km
 • N9 Masi-Manimba - Bagata 210 km
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Democratische Republiek Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9


Route Regionales

De Regionale Routes zijn gezoneerd per provincie, en hebben de eerste cijfer van de provincie, bijvoorbeeld 3 voor Equateur en 5 voor Kivu. Er zijn 8 zones. Ze hebben drie cijfers, en daardoor komen regionale route nummers maar eenmaal in het land voor[2].

Zones

 • 1 Bas-Congo
 • 2 Bandundu
 • 3 Equateur
 • 4 Haut-Congo
 • 5 Kivu
 • 6 Shaba
 • 7 Kasai Occidental
 • 8 Kasai Oriental

Bewegwijzering

Bewegwijzering is vrijwel non-existent in de DR Congo, ook langs de hoofdwegen.

Referenties

 1. Staat voor Zaire. Vroeger werd ook CGO gebruikt
 2. DRC op monterie.com


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan