Department of Transportation

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Department of Transportation (DOT, uitspraak Dee-oh-tee) is de gebruikelijke naam voor de overheidsinstelling die het wegennet in een Amerikaanse of Australische staat beheert. Het Department of Transportation houdt zich met alle vormen van vervoer bezig, van het wegennet tot het openbaar vervoer, maar ook fietsers en luchthavens, verkeersveiligheid en onderhoud. Elke staat heeft zijn eigen Department of Transportation, wat vaak wordt afgekort tot DOT. Een aantal steden, waaronder Washington, Los Angeles, New York City en Chicago hebben een eigen DOT.

De belangrijkste taken van het DOT is het onderhouden en aanleggen van de verkeersinfrastructuur. De grootte van het DOT verschilt per staat, zo heeft Caltrans (DOT van California) 18.000 medewerkers, en bijvoorbeed 6.000 medewerkers bij ODOT (Ohio).

United States Department of Transportation

Het US DOT is ministerie van de federale overheid in de Verenigde Staten, welke transport als taak heeft.[1] Alle typen transport vallen onder het US DOT. Het ministerie is in 1967 opgericht en heeft een jaarlijks budget van 79 miljard dollar. Er werken 58.622 mensen bij het US DOT. Belangrijke takken van het US DOT zijn de FAA (Federal Aviation Administration) en voor het wegverkeer de Federal Highway Administration (FHWA). Het hoofdkantoor zit in Washington, D.C.

Het US DOT beheert zelf geen wegen, maar voert landelijk beleid uit en financiert het federale component van wegenprojecten in de staten. In 2016 waren de wegen goed voor $ 43 van de $ 75 miljard aan uitgaven, maar werkten er slechts 2.782 van de 55.739 medewerkers van het US DOT op dit beleidsterrein.

Het US DOT is verdeeld in agentschappen, veelal een 'administration' genoemd. Met afstand de belangrijkste hiervan qua hoeveelheid personeel is de Federal Aviation Administration (FAA), de belangrijkste voor wegen is de Federal Highway Administration (FHWA). De Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) en National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) hebben ook beleidsterreinen met wegverkeer.

Het Department of Transportation van de staten

Elke staat heeft een Department of Transportation, die soms een wat afwijkende naam hebben. In veel staten zijn in de jaren '70 de activiteiten openbaar vervoer, rail en luchtvaart samengevoegd met het Department of Highways, waar alle DOTs uit zijn ontstaan. Een groot deel van de staten kreeg in die tijd de huidige naamgeving 'Department of Transportation'. Alhoewel hiermee gepoogd werd om het verkeersbeleid diverser te maken is het onderhoud, aanleg en uitbreiding van het state highway system nog steeds veruit de belangrijkste taak. Het state highway system bestaat uit state highways, US Highways en Interstate Highways, die alleen in beheer zijn van de staten. Het Department of Transportation van de staten zijn dus feitelijk de uitvoerende ministeries van het U.S. Department of Transportation.

State Highway Map

Alle DOTs publiceren sinds de late jaren '20 of begin jaren '30 van de 20e eeuw elk jaar de 'official state highway map'. Daarvoor werden sporadisch ook wegenkaarten gemaakt, maar in veel staten begon het grootschalige wegbeheer en ontwikkeling van het wegennet vanaf de jaren '20, en werd elk jaar een nieuwe wegenkaart uitgebracht. Deze was vaak accurater dan veel commerciële aanbieders. De State Highway Map is vaak gratis te verkrijgen bij een Welcome Center, die veelal langs autosnelwegen bij staatsgrenzen zijn te vinden. Voor 2010 waren deze wegenkaarten vaak ook gratis via internet te bestellen (ook vanuit het buitenland), maar in veel staten is dit afgeschaft.

Referenties