Derde ontwikkelingsas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
SLO Derde ontwikkelingsas map.png
3RO
Begin Slovenj Gradec
Einde Maline pri Štrekljevcu
Lengte 32 + 18 km
Route

De derde ontwikkelingsas (Sloveens: Tretja razvojna os, Engels: Third Development Axis), is een in ontwikkeling zijnde wegverbinding in Slovenië.[1] De route moet een noord-zuidverbinding gaan vormen en bestaat uit twee delen, het noordelijk deel van 31,5 kilometer tussen Slovenj Gradec en Šentrupert en een zuidelijk deel van 17,9 kilometer tussen Novo mesto en Maline pri Štrekljevcu. Er is nog geen wegnummer voor deze verbinding bekend.

Routebeschrijving

Noordelijk deel

Het noordelijk deel ligt ten westen van de hoofdweg G4. De weg begint aan de zuidzijde van Slovenj Gradec en voert dan zuidwaarts door een gebied met lage, beboste berghellingen. De weg passeert ten westen van Velenje langs en eindigt nabij Šentrupert op de A1. De weg heeft 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen.

Zuidelijk deel

Het zuidelijk deel ligt in de corridor van de G105 en begint bij het stadje Novo mesto op de A2. De weg vormt eerst de oostelijke bypass van Novo mesto en voert dan zuidwaarts door een heuvelachtig gebied met veel kleine dorpjes, eerst met veel weilanden, zuidelijker met meer bebossing. De weg stijgt hier naar circa 500 meter boven zeeniveau en eindigt bij het dorp Maline pri Štrekljevcu op de regionale weg R421 die naar het stadje Črnomelj voert.

Geschiedenis

Het snelwegennet van Slovenië werd ontwikkeld als een X-verbinding, waarbij de A1 van zuidwest naar noordoost verloopt en de A2 van noordwest naar het zuidoost. Beide routes kruisen elkaar in Ljubljana. Binnen het geplande snelwegennet van Slovenië waren aftakkingen van deze X-verbinding gepland. Ontbrekend was echter een noord-zuidroute, aangezien hier geen grote steden liggen. Na de voltooiing van het primaire snelwegennet in de periode 2010-2015 was de derde ontwikkelingas het primaire wegenproject van Slovenië.

Toekomst

De route wordt ontwikkeld als de 'derde ontwikkelingsas'. In eerste instantie krijgen twee trajecten prioriteit, een 31,5 kilometer noordelijk deel en een 17,9 kilometer lang zuidelijk deel. Mogelijk wordt in de toekomst ook het middendeel aangelegd tussen de A1 en A2. Dit gebied is slecht ontsloten maar heeft ook geen grotere plaatsen. Ook is een verlenging noordwaarts naar Dravograd voor de hand liggend.

Echter zowel aan Oostenrijkse als Kroatische zijde zijn geen concrete plannen voor aansluitende snelwegen.

Noordelijk deel

Zie ook H8 (Slovenië).

Het noordelijk deel bestaat uit twee segmenten, 14,0 kilometer tussen de A2 bij Šentrupert en Velenje en 17,5 kilometer tussen Velenje en Slovenj Gradec. Dit deel wordt met 2x2 rijstroken aangelegd. Dit traject omvat 5 tweebuizige tunnels.

Op 15 oktober 2020 begon de bouw van het eerste contract bij Gaberke.[2][3][4] Op 24 augustus 2021 begon de bouw van een contract rond Jenina aan de zuidkant van Slovenj Gradec.[5]

Zuidelijk deel

Zie ook H9 (Slovenië).

In 2012 werd de planvorming voor het zuidelijk deel van Novo mesto naar Maline pri Štrekljevcu gestart. Dit deel omvat een 17,9 kilometer lang traject met 2x2 rijstroken en een 2.341 meter lange tunnel Gorjanci. Het zuidelijk deel bestaat uit twee segmenten met in totaal vier fases. Het noordelijk segment tussen de A2 bij Novo mesto en Osredek is 5,5 kilometer lang en het zuidelijk segment tussen Osredek en Maline pri Štrekljevcu is 12,4 kilometer lang.

Referenties

Autosnelwegen en expresswegen in Slovenië

Avtocesta: SLO A1.svg SLO A2.svg SLO A3.svg SLO A4.svg SLO A5.svg

Hitra Cesta: H3 SLO.svgH4 SLO.svgH5 SLO.svgH6 SLO.svgH7 SLO.svgH8 SLO.svgH9 SLO.svg