Des Moines

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De skyline van Des Moines.

Des Moines (uitspraak: dɪˈmɔɪn) is de hoofdstad en grootste stad van de staat Iowa in de Verenigde Staten. De stad telt 218.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 646.000 inwoners (2017). De stad is gelegen in het midden van de staat.

Inleiding

Des Moines is gelegen in het geografische centrum van de staat Iowa, op het kruispunt van de twee belangrijkste Interstate Highways. Des Moines ligt 200 kilometer ten oosten van Omaha en 500 kilometer ten westen van Chicago. Het is met enige afstand de grootste stad van Iowa, en tevens het grootste stedelijke gebied. De stedelijke regio meet ongeveer 35 kilometer van oost naar west en 30 kilometer van noord naar zuid. Rondom de stad liggen enkele suburbs, zoals West Des Moines, Urbandale, Altoona en Ankeny.

Des Moines ligt op de samenvloeiing van de Des Moines River en de Raccoon River. Het centrum van de stad is vooral gelegen aan de grotere Des Moines River. De oevers van de rivieren zijn enigszins bebost, de regio er omheen is afgezien van bebouwing vooral vlak met monotone prairies zonder veel hoogteverschillen. Des Moines ligt op 260 meter boven zeeniveau. De afstand tot zee bedraagt echter meer dan 1.300 kilometer.

De stad is bekend in de landelijke politiek omdat in Iowa de eerste voorverkiezingen worden gehouden in de race om het Witte Huis. De stad heeft weinig zware industrie maar wel de nodige logistieke bedrijven vanwege de ligging op een kruispunt tussen een belangrijke noord-zuidroute (I-35) en een belangrijke oost-westroute (I-80). Tevens heeft de stad een redelijk groot centrum gezien de omvang van de agglomeratie, met een aantal wolkenkrabbers en een skywalk-systeem tussen gebouwen. Des Moines is een vrij belangrijk centrum voor financiële instellingen.

De stad is gelegen in het hart van Noord Amerika, ver van de zee. De stad heeft een heet en vochtig landklimaat in de zomer, met koude winters met veel sneeuw. De agglomeratie meet 30 kilometer van oost naar west en 20 kilometer van noord naar zuid.

Des Moines was lange tijd een traaggroeiende stad, maar de groei accelereerde vanaf 1990, de groei van Polk County, waarin het grootste deel van het stedelijk gebied is gelegen, ligt al 20 jaar boven het Amerikaanse gemiddelde. De suburb Ankeny is één van de snelstgroeiende grotere plaatsen in de Verenigde Staten.[1]

Wegennet

Het snelwegennet van Des Moines.

De stad is het centrum van van de belangrijkste doorgaande snelwegen in de regio, met de Interstate 35 die van Kansas City richting Minneapolis loopt, en de Interstate 80 die van Omaha naar Chicago loopt. Beide wegen kennen een dubbelnummering langs de noordkant van Des Moines. De Interstate 235 ontsluit het centrum van de stad, en eindigt aan beide einden aan de I-35/I-80. Daarnaast vormt de SR-5 de zuidelijke randweg en de US 65 de oostelijke randweg.

De stad is een typische Midweststad, en is vrij ruim opgezet, doch niet zo ruim als bijvoorbeeld Kansas City. Met uitzondering van het centrum is het wegennet een groot gridpatroon, in het centrum is er een fijnmaziger gridpatroon. Het gridpatroon is geïntegreerd met het gridpatroon in de hele staat, met kruisende wegen op elke mijl. Er zijn 13 bruggen over de rivier de Des Moines.

Geschiedenis

De in 2008 gemoderniseerde I-235.

Rond 1950 had Des Moines een stedelijk gebied van ongeveer 200.000 inwoners, en was naar toenmalige maatstaven een vrij onbeduidende stad. Het is echter wel de hoofdstad van de staat Iowa, en lag op een belangrijk kruispunt van doorgaande wegen; de US 6 als oost-westroute van Omaha naar Chicago, en de US 65 en US 69 als noord-zuidroutes vanaf Kansas City naar Minneapolis. Vanwege de beperkte omvang van het stedelijk gebied is Des Moines één van de weinige steden waar geen enkele snelweg is gebouwd voor het creëren van het Interstate Highway-systeem.

Dit veranderde toen de financiering van het Interstate Highway-systeem vrij kwam van federale fondsen. Er werd direct ingezet op de bouw van snelwegen, waarbij de I-35 en I-80 de doorgaande assen vormden. Op 21 september 1958 werd de eerste snelweg opengesteld, een deel van de I-35 langs de west- en noordkant van Des Moines, met name door voorstedelijk gebied. In 1960 waren de I-35 en I-80 door wat nu het stedelijk gebied is, reeds voltooid. Daarmee was Des Moines echter nog niet aangesloten op het nationale snelwegennet. In 1961 opende het eerste deel van de I-235, de eerste en voorlopig enige echt stedelijke snelweg van Des Moines. Gedurende de jaren 60 werd deze link aangelegd, en werd de stedelijke kern van Des Moines met de I-35 en I-80 verbonden. Eind jaren 60 en begin jaren 70 werden ook de laatste schakels van de I-35 en I-80 elders in Iowa voltooid.

In 1970 was het stedelijk gebied beperkt gegroeid ten opzichte van 1950, met zo'n 80.000 inwoners tot 280.000 inwoners in totaal. De groei was met name in de jaren 60, 70 en 80 vrij traag, maar vanaf de jaren 90 begon het stedelijk gebied sneller te groeien, mede doordat veel inwoners van het platteland naar de stad Des Moines verhuisden. Deze trend is vergelijkbaar met de staat Iowa als geheel. Alhoewel de bevolkingsgroei zeker niet erg indrukwekkend was, groeide de regio toch naar zo'n 575.000 inwoners in 2010. Midden jaren 90 werd begonnen met de bouw van een tweede ringweg, vooralsnog alleen aan de zuid- en oostkant van Des Moines. In 1996 opende hiervan het eerste deel wat de US 65 als nummer heeft, aan de oostkant van Des Moines. De rest van de ring is tussen 1998 en 2002 geopend. Hiermee was de eerste nieuwe snelweg in ruim 30 jaar tijd een feit. Des Moines heeft geen snelwegen die bijvoorbeeld in de jaren 60 of 70 gepland waren en niet gebouwd zijn, mede omdat toen duidelijk was dat de stad niet bijzonder snel aan het groeien was. Er zijn vooralsnog ook geen plannen om nieuwe snelwegen aan te leggen.

Sinds de jaren '90 is de I-35 door de regio Des Moines gefaseerd naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit was in de regio Des Moines in 2014 voltooid. In de periode 2002-2008 is de I-235 door het centrum verbreed en gemoderniseerd.

Congestie

Van veel congestie is in Des Moines niet sprake. De I-235 is de drukste snelweg met 113.000 voertuigen op 2x3 rijstroken. Zoals zoveel steden in het Midwesten staan er weinig files en is de vertragingstijd zeer beperkt.

Referenties

Freeways in Des Moines

I-35.svg Interstate 35I-80.svg Interstate 80I-235.svg Interstate 235Iowa 5.svg SR-5US 65.svg US 65