Deutzer Brücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deutzer Brücke
Overspant Rhein
Rijstroken 2x2
Totale lengte 437 meter
Hoofdoverspanning 184 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 16-10-1948
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Deutzer Brücke is een kokerbrug in Duitsland, gelegen in Köln, Nordrhein-Westfalen. De brug overspant de Rhein (Rijn) bij het centrum.

Kenmerken

De Deutzer Brücke bestaat eigenlijk uit twee naast elkaar gelegen bruggen. De noordelijke is een stalen kokerbrug met een totale lengte van 437 meter en een hoofdoverspanning van 184 meter. De zuidelijke is een betonnen kokerbrug met dezelfde dimensies. De brug is 31,5 meter breed, met 2x2 rijstroken van de Landesstraße L111, een trambaan en ruime fiets- en voetpaden aan weerszijden. De brug komt in het historische centrum van Köln uit. De brug staat 600 meter stroomafwaarts van de Severinsbrücke en 500 meter stroomopwaarts van de Hohenzollernbrücke, de grote spoorbrug van Köln. Het hoofdkantoor van Lufthansa staat direct naast de brug aan de zijde van Deutz.

De brug heeft voornamelijk een lokale functie tussen het centrum en de wijk Deutz. Voor doorgaand verkeer is de brug minder geschikt, hij sluit niet direct aan op het snelwegennet van de regio. Desondanks zijn de aansluitende wegen wel relatief breed, met minimaal 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

Eerste bruggen

De eerste brug over de Rhein op deze locatie werd ten tijde van het Romeinse Rijk in 310 gebouwd. Dit was een houten brug op stenen pijlers. De brug is midden 10e eeuw gesloopt vanwege de slechte conditie. In 1822 werd een houten schipbrug op deze locatie aangelegd. In 1859 opende de Dombrücke voor het verkeer, dit was een gecombineerde weg- en spoorbrug en lag op de plek van de huidige Hohenzollernbrücke, die thans alleen een spoorbrug is. Dit was een monumentale vakwerkbrug met grote poorten. Die brug is in 1911 vervangen door de huidige spoorbrug.

Hindenburgbrücke (1915)

De Hindenburgbrücke in 1925.

Als alternatief werd tussen 1913 en 1915 een hangbrug op de plek van de huidige Deutzer Brücke aangelegd. In 1935 werd deze de Hindenburgbrücke genoemd. Dit was een stalen hangbrug. De hangkabels waren van massief staal, de tuikabels van regulier staal. De brug was 18,2 meter breed en is in 1939-1940 verbreed naar 27,5 meter in het kader van de verbreding van de aansluitende wegen in het centrum van Köln. De brug werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en stortte op 28 februari 1945 in onder de belasting van vluchtelingen en militaire voertuigen. Onduidelijk is hoeveel doden hierbij vielen.

Deutzer Brücke (1948)

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lagen alle bruggen over de Rhein in puin. De Deutzer Brücke was de eerste verkeersbrug die weer hersteld werd met een permanente nieuwbouw. Gekozen werd voor een nieuw ontwerp, een stalen kokerbrug, naar zeggen de eerste ter wereld. Deze is in 1947-1948 aangelegd en opende op 16 oktober 1948 voor het verkeer.

Tussen 1976 en 1980 is een tweede brug parallel aan de Deutzer Brücke gebouwd. Dit is een betonnen kokerbrug met gelijke dimensies. De nieuwe brug werd met de bestaande brug verbonden, zodat één brugdek ontstond voor de trambaan. De keuze voor een betonnen in plaats van stalen brug was niet onomstreden. Destijds was het gebruikelijker om betonnen bruggen te bouwen, maar tegenstanders wilden liever een identieke stalen brug, zodat de brug meer één geheel zou vormen.

Sinds 2013 is de Deutzer Brücke voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton afgesloten.

Zie ook

Referenties