Diaľničná križovatka Žilina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Žilina
Kruisende wegen
Type splitsing + lus
Opengesteld 29-01-2021

Het Diaľničná križovatka Žilina (snelwegknooppunt Žilina) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een splitsing met lussen. Op het knooppunt kruist de D1 de D3.

Configuratie

De grote lus van het knooppunt.

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing voor de belangrijkste richtingen, maar lussen maken het knooppunt volledig. De D1 uit Bratislava buigt hier af naar het oosten, terwijl de D3 hier begint en langs Žilina richting Polen voert. Voor de verbinding vanuit Žilina naar Poprad is een lange bocht van 180 graden. Binnen het knooppunt is ook een afrit naar Dolný Hričov verwerkt, waardoor het een vrij complex knooppunt met veel kunstwerken is. Het knooppunt ligt aan de rand van een heuvelrug, ten zuidwesten van de stad Žilina, in de vallei van de rivier de Váh, op circa 300 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

Het knooppunt Žilina vanaf de D3.

Het knooppunt is vernoemd naar de nabijgelegen stad Žilina. De werknaam van het knooppunt tijdens de bouw van de A1 was Hričovské Podhradie, dat direct ten zuiden van het knooppunt is gelegen. Het knooppunt ligt relatief ver buiten de eigenlijke stad Žilina, op circa 10 kilometer afstand.

Geschiedenis

Het grootste deel van het knooppunt is reeds in de periode 2006-2007 aangelegd toen de autosnelweg van Bratislava tot in Žilina werd aangelegd. Dit deel is op 30 juni 2007 geopend. Op dat moment waren bijna alle kunstwerken van het knooppunt al gerealiseerd, maar het zou nog bijna 15 jaar duren voordat ze functioneel gebruikt konden worden als onderdeel van een knooppunt. Echter in tussentijd was de 180-graden lus al wel open voor verkeer vanaf het vliegveld van Žilina naar de stad Žilina, om zo te keren. De eigenlijk openstelling als snelwegknooppunt volgde pas op 29 januari 2021, met de openstelling van de D1 langs de zuidkant van Žilina.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina