Diaľničná križovatka Bratislava-Jarovce

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bratislava-Jarovce
Bratislava-Jarovce.png
Kruisende wegen D2.svg D4.svg
Type klaverblad + bypass
Opengesteld circa 1998

Het Diaľničná križovatka Bratislava-Jarovce (snelwegknooppunt Bratislava-Jarovce) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een klaverblad met bypass. Op het knooppunt kruist de D2 de D4.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad met bypass. De D2 van Bratislava naar Hongarije vormt de doorgaande route in het knooppunt en telt 2x2 rijstroken. De D4 vormt de bypass van Bratislava en verbinding naar Oostenrijk. Binnen het knooppunt vormt de verbinding van Bratislava naar Oostenrijk een bypass, deze is ingericht op doorgaand verkeer. De andere afslaande richtingen gaan via lussen en verbindingswegen. Het knooppunt is volledig in alle richtingen te berijden.

Het knooppunt ligt in vlak, agrarisch land net buiten Bratislava en op korte afstand van de grens met Oostenrijk.

Naamgeving

De naam van het knooppunt is Bratislava-Jarovce, vernoemd naar het dorp Jarovce dat bij het knooppunt ligt. Dit dorp behoort tot de stad Bratislava, maar ligt daar buiten. Van oorsprong was het geen volledig knooppunt, maar het had wel een afrit naar Jarovce. Dit bestaat tegenwoordig niet meer.

Geschiedenis

Het knooppunt is omstreeks 1998-1999 in gebruik genomen, toen de D2 tussen Bratislava en de grens met Hongarije, evenals de D4 vanaf de D2 tot de grens met Oostenrijk zijn aangelegd. De bypass voor verkeer vanaf Bratislava richting Oostenrijk is toen ook al aangelegd. Er was indertijd ook een afrit naar Jarovce, deze kwam echter te vervallen toen de D4 rond Bratislava werd aangelegd. De D4 is op 3 oktober 2021 opengesteld voor het verkeer.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina