Diaľničná križovatka Bratislava-Nivy

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bratislava-Nivy
Bratislava-Nivy.png
Kruisende wegen D1.svg R7.svg
Type aangepast turbine
Opengesteld 12-1985 / 02-10-2021

Het Diaľničná križovatka Bratislava-Nivy (snelwegknooppunt Bratislava-Nivy) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een aangepast turbineknooppunt. Op het knooppunt kruist de D4 de R7.

Configuratie

Het knooppunt is een mixvorm van een turbineknooppunt en een dubbele aansluiting met een diamantaansluiting. Het is een complex knooppunt, waarbij de D1 met een groot viaduct met 2x2 rijstroken door het knooppunt gaat. Dit sluit aan op de Prístavný most, de brug over de Donau. De R7 begint hier als voortzetting van een stadsweg. Het knooppunt heeft diverse krap vormgegeven verbindingen, er zijn ook aansluitingen naar twee stadswegen in Bratislava, de Prístavná en de Bajkalská. Het knooppunt is wel volledig ongelijkvloers.

Het knooppunt ligt in sterk stedelijk gebied. Daarnaast liggen er ook spoorviaducten ten zuiden van het knooppunt. Het knooppunt ligt op circa 140 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadsdeel Nivy van Bratislava, dat ten noordwesten van het knooppunt ligt.

Geschiedenis

In de jaren '80 is de Prístavný most over de Donau aangelegd, waarbij ook een complexe aansluiting naar het onderliggend wegennet ten oosten van de Donau is aangelegd. Dit kwam in december 1985 gereed. Indertijd was er een aansluiting met drie niveau's, de voormalige hoofdweg vanaf de Bajkalská naar de olieraffinaderij onderop, een verhoogde rotonde op het eerste niveau en het viaduct van de D1 over alles heen. Er waren indertijd al turbinebogen vanaf de Prístavný Most naar de Bajkalská en vice versa. Ook had de Prístavná reeds aansluiting op de D1 via de rotonde boven de Bajkalská.

Met de bouw van de R7 tussen 2019 en 2021 is de aansluiting gereconstrueerd tot knooppunt. De oorspronkelijke rotonde-aansluiting is daarbij vervangen door een complex stelsel van krappe turbinebogen, waarmee alle mogelijke verbindingen conflictvrij werden. Het werd daarmee een knooppunt met vijf takken en drie niveaus. De oorspronkelijke turbinebogen van en naar de Bajkalská zijn toen vervangen. Ook zijn nieuwe bogen aangelegd. De verbindingsweg naar de raffinaderij werd vervangen door de R7, deze werd daarna via de aansluiting van de R7 naar de weg Prístavná ontsloten, en dus niet meer rechtstreeks op de Bajkalská, dat gaat sindsdien via de R7.

Het vernieuwde knooppunt werd op 2 oktober 2021 in gebruik genomen. Het was daarmee het meest complexe knooppunt van Slowakije.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina