Diaľničná križovatka Bratislava-Pečňa

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bratislava-Pečňa
Bratislava-Pecna.png
Kruisende wegen D1.svg D2.svg
Type half sterknooppunt
Opengesteld circa 1992

Het Diaľničná križovatka Bratislava-Pečňa (snelwegknooppunt Bratislava-Pečňa) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een aangepast half sterknooppunt. Op het knooppunt begint de D1 de [[D2 (Slowakije)|D2].

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt, waarbij de D2 de doorgaande noord-zuidrichting vormt en de D1 hier begint. Er is tevens een aansluiting op de Viedenská cesta (I/61. Het knooppunt ligt in bebost gebied net buiten de bebouwde kom van Bratislava, tevens nabij de grens met Oostenrijk. Het knooppunt ligt op circa 140 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het Pečniansky les, of Pečňa-bos, waarin het is gelegen.

Geschiedenis

Het knooppunt is gelijktijdig met de bouw van de Most Lanfranconi over de Donau aangelegd en in 1990-1992 in gebruik genomen. Het knooppunt kwam eerder gereed dan de D1 en D2 naar het zuiden, destijds ging het verkeer naar het oosten over op een gelijkvloerse stadsweg door de grote flatwijk Petržalka. Dit is in 1998 ongelijkvloers gemaakt, maar daarvoor is het knooppunt niet aangepast. Wel is de rijbaan van de D1 ten oosten van het knooppunt toen verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina