Diaľničná križovatka Bratislava-juh

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bratislava-juh
Bratislava-juh.png
Kruisende wegen D4.svg R7.svg
Type klaverblad + turbineboog
Opengesteld 19-07-2020

Het Diaľničná križovatka Bratislava-juh (snelwegknooppunt Bratislava-zuid) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een klaverblad met turbineboog. Op het knooppunt kruist de D4 de R7.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad met een turbineboog. De D4 vormt de bypass van Bratislava en kruist de R7, die van Bratislava naar Dunajská Streda voert. De turbineboog verwerkt verkeer vanuit Oostenrijk naar Bratislava, lussen en verbindingswegen vormen alle andere verbindingen.

Het knooppunt ligt net buiten Bratislava in landelijk gebied, niet ver van de Donau. Het knooppunt ligt op circa 130 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

Het knooppunt heet Bratislava-juh (Bratislava-zuid), vernoemd naar de positie ten opzichte van Bratislava.

Geschiedenis

Het knooppunt is aangelegd als onderdeel van het PPS project om zowel de D4 als R7 gelijktijdig rond Bratislava aan te leggen. Het knooppunt is in fases in gebruik genomen. Op 19 juli 2020 opende de D4 ten noordoosten en de R7 ten zuidoosten van het knooppunt als eerste deel van het project. Op 26 september 2021 opende de D4 ten zuidwesten van het knooppunt, inclusief de brug over de Donau. Als laatste opende op 2 oktober 2021 de R7 ten noordwesten van het knooppunt. Hiermee ontstond in korte tijd het volledige snelwegknooppunt Bratislava-juh.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina