Diaľničná križovatka Bratislava-východ

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Bratislava-východ
Onvoltooid knooppunt tussen D1 en D4.png
Kruisende wegen D1.svg D4.svg
Type turbineknooppunt
Opengesteld 202?

Het Diaľničná križovatka Bratislava-východ (snelwegknooppunt Bratislava-oost) is een in aanbouw zijnd knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een turbineknooppunt. Op het knooppunt kruist de D1 de D4.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een volledig turbineknooppunt, waarbij de D1 over de D4 gaat. Het knooppunt bestaat volledig uit turbinebogen. Het knooppunt ligt in open agrarisch gebied in de periferie van Bratislava, op circa 140 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

Het knooppunt heet Bratislava-východ (Bratislava-oost), vernoemd naar de windrichting ten opzichte van de stad Bratislava.

Geschiedenis

De D1 opende op 12 december 1975 tussen Bratislava-Vajnory en Senec, dit was het eerste deel van de D1 dat werd geopend, maar niet de eerste autosnelweg in Slowakije.

Toekomst

In 2021 kwam de D4 als bypass van Bratislava gereed. Dit knooppunt was oorspronkelijk geen onderdeel van het concessiecontract, waardoor de D4 niet volledig opengesteld kon worden. Daarvoor is later een contract gegund om de onderdoorgang van de D4 onder de D1 aan te leggen, die in 2020-2021 is gerealiseerd. Echter de aansluiting van de verbindingswegen op de D1 vereist een grootschaliger reconstructie van de D1, die een aparte aanbesteding zal doorlopen. Op 21 oktober 2022 werd goedkeuring gegeven aan de bouw van het knooppunt.[1] Het contract ter waarde van € 110 miljoen werd op 29 november 2022 getekend.[2]

Externe links

Referenties

Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina