Diaľničná križovatka Martin

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Martin
Martin.png
Kruisende wegen D1.svg R3.svg
Type trompetknooppunt
Opengesteld 10-07-2015

Het Diaľničná križovatka Martin (snelwegknooppunt Martin) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een trompetknooppunt. Op het knooppunt kruist de D1 de R3.

Configuratie

Aankondiging van het knooppunt Martin.

Het knooppunt is vormgegeven als een krap ontworpen trompetknooppunt. De D1 vormt de doorgaande richting voor oost-westverkeer, terwijl de R3 hier op de D1 eindigt. Vanwege de naastgelegen spoorcorridor heeft het knooppunt nogal scherpe bochten van en naar de R3 om de kosten voor lange viaducten over het spoor te besparen. Het knooppunt ligt vlak naast de rivier de Váh in een vallei op 380 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de nabijgelegen stad Martin, alhoewel de kleinere plaats Vrútky dichter bij het knooppunt ligt.

Geschiedenis

De D1 en R3 zijn gelijktijdig aangelegd onder het project Dubná Skala - Turany. Beide snelwegen zijn gelijktijdig geopend op 10 juli 2015. Op dat moment was de R3 maar een kort stuk ten zuiden van het knooppunt te berijden.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina