Diaľničná križovatka Nitra-západ

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Nitra-západ
Nitra-zapad.png
Kruisende wegen R1.svg R1a.svg
Type splitsing + lus
Opengesteld 28-10-2011

Het Diaľničná križovatka Nitra-západ (snelwegknooppunt Nitra-west) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een splitsing met lus. Op het knooppunt kruist de R1 de R1A.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een splitsing met een lus om het wel volledig te maken. Tevens is er een afrit naar Lehota in verwerkt. Op het knooppunt vormt de R1 van Trnava naar Zvolen de doorgaande richting, dit is het beginpunt van de bypass van de stad Nitra. De R1a is een aftakking van de R1 tot in Nitra. Beide wegen tellen 2x2 rijstroken.

Het knooppunt ligt in agrarisch land op circa 215 meter boven zeeniveau, ten westen van de stad Nitra.

Naamgeving

Het knooppunt heet Nitra-západ (Nitra-west), vernoemd naar de positie ten opzichte van de stad Nitra. Het knooppunt wordt formeel als reguliere aansluiting bewegwijzerd, niet als snelwegknooppunt. Het nummer R1a wordt niet aangegeven op de bewegwijzering.

Geschiedenis

In 1980 opende de R1 tussen Báb en Nitra. Dit omvatte de hedendaagse R1 en R1a tot in de stad Nitra. Op de plek van het huidige knooppunt lag al een trompetaansluiting naar de oude hoofdweg die toegang gaf naar Lehota. De R1 is later als bypass van Nitra aangelegd, dit tracé opende op 28 oktober 2011 voor het verkeer. Op dat moment opende ook het knooppunt Nitra-západ. In 2018 is de aansluiting naar Lehota weer hersteld, dit is een halve aansluiting, die alleen bereikbaar is voor verkeer vanuit Nitra of richting Zvolen.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina