Diaľničná križovatka Púchov

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Púchov
Puchov.png
Kruisende wegen D1.svg R6.svg
Type trompetknooppunt
Opengesteld 07-12-2005

Het Diaľničná križovatka Púchov (snelwegknooppunt Púchov) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een trompetknooppunt. Op het knooppunt kruist de D1 de R6.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, waarbij de D1 van Bratislava naar Žilina met 2x2 rijstroken de doorgaande route vormt. De R6 is een enkelbaans autoweg en sluit hier op aan. Het knooppunt ligt in de vallei van de rivier de Váh, ten zuiden van de stad Púchov, op circa 265 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

Het knooppunt heeft verschillende namen gehad. Het knooppunt ligt het dichtst bij het dorp Beluša, dit was ook de bewegwijzerde naam van het knooppunt. Ergens tussen 2014 en 2018 is de naam gewijzigd naar Púchov-juh (Púchov-zuid). In 2021 is dit opnieuw gewijzigd, naar simpelweg Púchov, vermoedelijk omdat Púchov maar één aansluiting naar de D1 heeft en daardoor geen onderscheid naar windrichting nodig is.

Geschiedenis

Zowel de D1 als R6 zijn in dezelfde periode aangelegd, waarbij de R6 feitelijk is aangelegd als verbeterde I/49. De D1 is op 7 december 2005 geopend, vermoedelijk opende het gehele knooppunt op dat moment.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina