Diaľničná križovatka Prešov-západ

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prešov-západ
Kruisende wegen
Type sterknooppunt
Opengesteld 28-10-2021

Het Diaľničná križovatka Prešov-západ (snelwegknooppunt Prešov-west) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een trompetknooppunt. Op het knooppunt kruist de D1 de R4.

Configuratie

De extradosed bridge van het knooppunt.

Het knooppunt is vormgegeven als een complex sterknooppunt met daarin een afrit verweven. Op dit punt gaat de D1 met 2x2 rijstroken met een boog vanaf Poprad richting Košice. Het centrale kunstwerk is een extradosed bridge. Met flyovers sluit de R4 richting Rzeszów in Polen aan. Daarnaast is er een aansluiting naar de I/18, die de primaire invalsweg van Prešov vormt. Daarnaast is er ook nog een verbinding naar de secundaire weg II/546.

Het knooppunt ligt in heuvelachtig gebied met bossen en weilanden, ten westen van de stad Prešov. Het knooppunt ligt op circa 275 meter boven zeeniveau.

Naamgeving

De aankondiging van het knooppunt Prešov-západ.

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Prešov, de aanduiding '-západ' betekent '-west'.

Geschiedenis

Eind jaren 2000 is de D1 aangelegd tot aan Prešov en op 7 juni 2010 opengesteld voor het verkeer. Op dat moment waren al twee kunstwerken van het latere knooppunt aangelegd, namelijk de flyovers naar de weg I/18. Tussen 2018 en 2021 is de rest van het knooppunt aangelegd, zowel de verbindingen van en naar de D1 richting het zuiden, alsmede de verbindingswegen van de R4 naar Rzeszów. Het grootste deel van het knooppunt werd op 28 oktober 2021 in gebruik genomen. De R4 was op dat moment echter nog niet in gebruik, dat volgde 2 jaar later op 25 september 2023 met de openstelling van de eerste fase van de bypass van Prešov.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina