Diaľničná križovatka Stupava

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Stupava
Stupava.png
Kruisende wegen D2.svg D4.svg
Type parclo
Opengesteld 2011

Het Diaľničná križovatka Stupava (snelwegknooppunt Stupava) is een knooppunt in Slowakije, vormgegeven als een parclo. Op het knooppunt kruist de D2 de D4.

Configuratie

Het knooppunt is feitelijk een reguliere aansluiting, voorbereid als klaverblad. De huidige configuratie is een parclo met vijf verbindingswegen, waarbij de D2 de doorgaande richting van Bratislava naar Brno vormt, met 2x2 rijstroken. De D4 is provisorisch aangelegd met één rijbaan en bovenaan de afritten zijn kruispunten. Naar het westen toe geeft dit toegang tot een grote fabriek van Volkswagen. Naar het oosten ligt Marianka.

Het knooppunt ligt in agrarisch akkerland op 160 meter hoogte, niet ver van de grens met Oostenrijk, die gevormd wordt door de rivier de Morava. Naar het oosten toe liggen de beboste Malé Karpaty (Kleine Karpaten).

Naamgeving

Het knooppunt heet Stupava, vernoemd naar een kleine plaats in de nabijheid. Het is bewegwijzerd als een knooppunt tussen de D2 en D4, ondanks dat het feitelijk een reguliere aansluiting is. Sommige bronnen gebruiken de naam 'Stupava-juh' (Stupava-zuid), maar het is ter plaatse bewegwijzerd met alleen de naam Stupava.

Geschiedenis

De D2 is op 7 november 1973 geopend tussen Malacky en Bratislava. Sprake van een aansluiting was hier pas veel later. In 1971 opende een autofabriek ten westen van de D2, die werd echter ontsloten via de 5 kilometer zuidelijker gelegen aansluiting Bratislava-Lamač. In 2010-2011 is de aansluiting Stupava aangelegd om de fabriek te ontsluiten, het is tevens een voorbereiding op de bouw van de D4, dat echter vanwege de passage door de Malé Karpaty nog een erg futuristisch project was op dat moment, waardoor gekozen werd voor een versoberde aansluiting en nog niet een volledig knooppunt. Het is er wel op voorbereid.

Referenties


Knooppunten in Slowakije

Bratislava-JarovceBratislava-juhBratislava-NivyBratislava-PečňaBratislava-východMartinNitra-západPrešov-západPúchovRozhanovceSvrčinovecStupavaTrnavaŽilina